Als je op zoek bent naar de beste condensdroger van het moment, zit je hier goed! In de onderstaande top 3 vindt je de beste condensdrogers die nu op de markt zijn. Bij het maken van deze selectie hebben we onder andere gekeken naar het vulgewicht (capaciteit van de trommel),
De energieklasse, de condensafvoer (reservoir of via waterafvoer), het geluidsniveau, de verschillende droogprogramma’s en het gebruiksgemak van een tal aan condensdrogers. Hier vind je de beste condensdroger 2025!
Wil je de beste condensdroger kopen? Dan staat wij klaar met een aantal tips! Als je goed kijkt naar de volgende specificaties vind je de beste wasdroger voor jou. Kies het liefst voor een energiezuinige wasdroger met minimaal energieklasse B. Een zuinige wasdroger is in aanschaf duurder, maar ze hebben een laag energieverbruik en een lange levensduur, waardoor je er uiteindelijk voordeliger uit bent dan met een goedkope condensdroger. Daarnaast wil je kijken naar het geluidsniveau, de verschillende droogprogramma’s (bv. voor delicate stoffen, kwetsbare kleding of extra droog wasgoed), het maximaal vulgewicht bij een volle trommel en eventuele extra’s zoals een zelfreinigende condensor, een kledingbeschermende trommel en uitgestelde start.
Het grootste voordeel van de condensdroger is dat dit type droger over het algemeen in aanschaf minder duur is dat het alternatief; de warmtepompdroger. Daar tegenover staat wel dat een condensdroger een stuk minder zuinig is. Hierdoor ben je door de energiekosten vaak alsnog goedkoper uit met een warmtepompdroger. Afhankelijk van hoe vaak je je droger gebruikt, is dat uiteraard een afweging die je zelf moet maken. Ondanks dat condensdrogers goedkoper zijn, is een wasdroger niet zomaar een aankoop.
Bij het kopen van een wasdroger zijn er verschillende specificaties waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat hij aansluit op de wensen van jou en je huishouden. Omdat wasdrogers gemiddeld 12 jaar meegaan, kunnen we ons voorstellen dat je niet precies meer weet waar je allemaal rekening mee moet houden. In de onderstaande tips lees je precies waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een droger – maar, allereerst gaan we iets dieper in op de verschillende soorten wasdrogers.
Bij wasdrogers heb je de keuze tussen een luchtafvoerdroger, een condensdroger en een warmtepompdroger. De luchtafvoerdroger wordt met de dag minder populair omdat ze een erg hoog energieverbruik hebben. Warmtepompdrogers werkt dit het tegenovergestelde; deze drogen erg energiezuinig en worden hedendaags het meest verkocht. De condensdroger zit daar dus tussenin.
Een ander groot verschil tussen de verschillende drogers is, dat de luchtafvoerdroger de vochtige lucht tijdens het drogen naar buiten leidt middel een slang door een raam of een gat in de muur. Condensdrogers en warmtepompdrogers hebben 2 manieren om het vocht af te voeren; via een reservoir (ook bekend als condensbak) of tijdens het drogen via een slang naar de waterafvoer. Als je een waterafvoer hebt in de ruimte waar jouw droger staat, raden we deze optie aan. Je hebt dan namelijk geen omkijken naar het vocht van je wasdroger. Heb je geen beschikking tot een waterafvoer in je washok? Dan moet je er rekening mee houden dat je na het draaien van droogprogramma’s het reservoir moet legen in een wasbak.
Het vulgewicht is een van de belangrijkste kenmerken van een wasdroger. Dit bepaalt namelijk hoeveel kilo wasgoed er per droogbeurt in de trommel past. We raden aan een wasdroger te kopen met minimaal evenveel vulgewicht als je wasmachine. Zo past altijd al je natte wasgoed in de trommel van je droger. Koop je een nieuwe droger én wasmachine? Neem dan het onderstaande overzicht ter indicatie:
Als je energiezuinig wilt drogen, kun je het beste kiezen voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++. Deze wasdrogers zijn helaas wel duurder in aanschaf. Een condensdroger met energieklasse B is is het minst zuinig, maar er zijn ook condensdroger met energielabel A+++. Het energieverbruik van deze wasdrogers is zo laag dat je, ten opzichte van een condensdroger met energieklasse B, 888 euro op aan energiekosten kun besparen in 10 jaar tijd.
Net zoals je wasmachine, gebruikt ook de moderne wasdroger meerdere opties en functies om het drogen zo snel en makkelijk mogelijk te maken. Bij opties voor gebruiksgemak kun je denken aan bijvoorbeeld een zelfreinigende condensor, startuitstel en bediening via een app. Denk jij hier baat bij te hebben? Kies dan voor een wasdroger die over deze opties beschikt.
Net zoals je wasmachine verschillende wasprogramma’s heeft, bieden ook condensdrogers meerdere programma’s voor verschillende soorten wasgoed. Zo zijn er speciale droogprogramma’s voor wol, overhemden, zijde, babykleding en handdoeken. Deze programma’s zorgen ervoor dat jouw wasgoed perfect droogt en je kleding langer meegaat. Vrijwel alle moderne wasdrogers hebben ook een eco-programma, om het energieverbruik tijdens het drogen nog verder terug te dringen.
De bouwkwaliteit van een droger zegt iets over de stevigheid en de verwachte levensduur van het apparaat. Kijkend naar de bouwkwaliteit, worden alle drogers onderverdeelt in basisklasse, middenklasse en topklasse. Indien de bouwkwaliteit niet vermeld staat bij een wasdroger, kunnen het merk en de prijs ook een indicatie zijn voor de bouwkwaliteit. Volgens de Consumentenbond zijn dit de beste merken voor wasdrogers: Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung. Van deze merken hebben AEG, Bosch en Siemens condensdrogers in hun assortiment. Deze merken zijn over het algemeen wat duurder, en scoren daarom volgens onderzoek van de Consumentenbond minder goed in de categorie ‘prijs-kwaliteitverhouding’. Merken die wel goed scoren in deze categorie zijn Beko, Indesit en Zanussi. Zanussi produceert ook condensdrogers.
August 22, 2024
Daarnaast zijn er uiteraard meer vlakken waarop de soorten wasdrogers van elkaar verschillen. Zo duren de droogprogramma's bij een condensdroger over het algemeen korter. Dit komt omdat een warmtepompdroger droogt met een lagere temperatuur. Hierdoor wordt je kleding niet blootgesteld aan onnodige hitte waardoor het langer mooi blijft. Daarom is het moeilijk om te zeggen dat de beste droger is; ze hebben allebei voor- en nadelen.
Daarnaast is het enige grote verschil dat een afvoerdroger de vochtige lucht direct naar buiten afvoert door een raam of een gat in de muur. Condensdrogers worden aangesloten op de waterafvoer, en voeren via die weg de hoeveelheid vocht af tijdens het drogen. Is dit niet mogelijk? Dan kun je de vochtige lucht op opslaan in het reservoir. Het reservoir moet na iedere droogbeurt geleegd worden.
Miele wasdrogers gaan over het algemeen het langst mee volgens de Consumentenbond. Uit hun onderzoek blijkt dat gebruikers van Miele condensdrogers gemiddeld 16 jaar met hun droger doen.