Als je een nieuwe vaatwasser koopt, wil je natuurlijk wel de beste. Gelukkig hebben wij daarvoor een selectie van de beste vaatwassers van 2025 gemaakt. We hebben daarbij gelet op verschillende eigenschappen zoals de bouwkwaliteit, het energieverbruik, de hoeveelheid vuile vaat die je kwijt kunt en eventuele extra functies die het gebruiksgemak verhogen.
De belangrijkste eigenschap is natuurlijk de verhouding tussen prijs en kwaliteit, zo voorkomen we dat alleen de allerduurste vaatwassers in de top 5 komen te staan.
Als je de beste vaatwasser wilt, moet je vooral naar je eigen wensen kijken. Het type vaatwasser komt daarbij als eerst om te hoek kijken. Wil je een vrijstaande vaatwasser of juist een inbouw vaatwasser? En moet dat een volledig geïntegreerde vaatwasser zijn, of half geïntegreerd? Daarnaast is het formaat van groot belang. Koop geen grote vaatwasser als je er geen plek voor hebt. Maar het probleem met een te kleine vaatwasser is dat wellicht niet al je vieze vaat erin past. Kijk dus naar de afmetingen én het aantal couverts.
Als de de beste vaatwasser wilt, kun je beter geen goedkope vaatwasser kopen. Deze hebben vaker een slecht energielabel, waardoor ze duur zijn in gebruik. Met een zuinige vaatwasser ben je uiteindelijk vaak goedkoper uit.
Als je een vaatwasser gaat kopen, heb je natuurlijk altijd een aantal eisen in je hoofd. Niet alleen moet je vaat schoon en droog uit het apparaat komen, je wil natuurlijk ook een goede vaatwasser die niet te veel water en energie verbruikt. Hier vind je alle eigenschappen waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser, zodat je zeker weet dat je niks vergeet!
Vooral bij onderbouw en inbouw vaatwassers is het erg belangrijk dat je goed op de afmetingen let. Het apparaat moet namelijk precies onder je keukenblad passen en geen lege ruimte hebben aan de zijkant.
Bij een kleinere keuken is het aan te raden om eens naar een compacte vaatwasser of een mini vaatwasser te kijken. Hiermee kan je een kleine ruimte toch optimaal benutten.
Een vaatwasser gebruikt water en elektriciteit, dus je moet goed opletten dat je keuken de juiste aansluitingen heeft. Als die er niet zijn, kan je soms met behulp van pvc-buizen een vertakking maken, dus je bent niet meteen verloren als de aansluitingen er nog niet zijn.
Het kan ook betekenen dat een inbouw vaatwasser in jouw keuken niet mogelijk is en dat je toch op zoek moet naar de beste vrijstaande vaatwasser. Zoek dit altijd uit voordat je met je zoektocht begint.
Bij een inbouw vaatwasser zit het bedieningspaneel vaak aan de binnenkant van de vaatwasser, waardoor je het apparaat alleen kunt bedienen als je de deur open doet. Je moet er ook rekening mee houden dat je tijdens het draaien dus niet kunt zien hoe lang het progamma nog duurt.
Als het bedieningspaneel aan de buitenkant zit, moet je niet vergeten dat je de vaatwasser goed kunt zien zitten. Hij gaat dan niet helemaal op in het design van de rest van je keuken. Soms zit er aan de onderkant een lichtje dat deze informatie op de grond projecteert, maar dat is niet op ieder vloertype goed zichtbaar.
Gemiddeld kan je in een vaatwasser tussen de 10 en 12 couverts kwijt, wat betekent dat er plek is voor zo veel borden, glazen en besteksets. Voor grote huishoudens is de beste vaatwasser uitgerust met voldoende couverts, zodat altijd alle afwas past.
Het tegenovergestelde is ook waar, een smalle vaatwasser of een compact model is juist geschikt voor kleine huishoudens die niet zo veel vieze vaat hebben. Zo voorkom je dat je te vaak een halve belading moet draaien.
De beste vaatwasser beschikt over voldoende functies die het voor jou gemakkelijker maken om je vuile vaat schoon te krijgen. Een vaatwasser met een optie voor uitgestelde start is bijvoorbeeld heel handig als je wil dat je vaatwasser pas begint met draaien als je niet thuis bent. Andere opties zoals een eco programma of een speciaal programma waarmee je kwetsbare glazen of grote pannen kunt wassen is ook de moeite waard om naar te kijken.
Wat betreft je bestek kan het op twee manieren in de vaatwasser geplaatst worden. In een aparte besteklade aan de bovenkant van het apparaat of in een bestekmandje in de onderste lade.
Bij de eerste optie hoef je minder te bukken en houd je meer ruimte over voor andere vaat in de onderste lade. Een bestekmandje wast je bestek rechtop en als je het mandje uit de lade haalt kan je je schone bestek gemakkelijk weer opbergen.
August 23, 2024
Daarbij moet er ook om de vaatwasser heen genoeg ruimte zijn. Houd er aan de voorkant rekening mee dat de deur van de vaatwasser helemaal open kan, zonder dat deze ergens anders tegenaan komt. Aan de achterkant heb je voldoende ruimte nodig om de aansluitingen kwijt te kunnen.
Een andere snelle en energiezuinige techniek is ventilatie. Hierbij wordt de deur van de vaatwasser na afloop van het wasprogramma open gezet, zodat de warme lucht uit de vaatwasser gaat en koude lucht binnen komt om je schone vaat te drogen.
De meest standaard vaatwasser heeft vaak nog de ouderwetse condensdroogtechniek, waarbij je schone vaat wordt droog gespoeld met koud water. Dit duurt het langst van alle technieken en er is ook veel meer energie voor nodig.
Je kan het beste uit je vaatwasser halen door hem regelmatig van binnen schoon te maken met azijn en soda, zodat alle aangekoekte etensresten verwijderd worden. Vervang ook eens in de vijf jaar de afvoerslang om te voorkomen dat deze verstopt raakt. Tot slot kan je ook maar beter niet te vaak een halfvolle vaatwasser laten draaien, maar wachten tot je meer afwas hebt.
Heb je daarentegen een ruime keuken? Dan is een vrijstaande vaatwasser misschien een beter idee. Je hoeft dan geen keukenkastje op te offeren, maar hij staat wel in het zicht.
De beste onderbouw vaatwasser voor een kleine keuken is een smalle vaatwasser. Er zijn ook onderbouw vaatwassers van 40 cm breed, die ook in een smalle nis passen.