Je oude apparaat inleveren is makkelijker dan je misschien zou denken. Oude en gebruikte huishoudelijke apparaten kunnen op diverse punten worden ingeleverd:
Iedere winkel is wettelijk verplicht om oude elektrische apparaten in te nemen wanneer je een nieuwe koopt. Dat geldt niet alleen voor kleine elektrische apparaten, maar ook voor grote. Wanneer jij dus een nieuwe vaatwasser koopt, is een winkel verplicht om je oude in te nemen.
Officieel mogen winkels geen geld vragen voor deze dienst, maar de wet geldt wel alleen voor particulieren, niet voor bedrijven.
Als je niet in de fysieke winkel een nieuw product koopt, mag je je oude product meegeven aan de bezorger of achterlaten bij het ophaalpunt. Wanneer dat niet mogelijk is, kan de verkoper later een moment inplannen om je oude vaatwasser op te halen. Dat moet wel binnen twee weken na de leverdatum van je nieuwe apparaat.
Een andere optie is dat de verkoper je een verpakking stuurt, die je kan gebruiken om het oude apparaat kosteloos terug te sturen. Deze optie wordt meestal gebruikt voor kleine elektrische apparaten, niet voor vaatwassers.
Wanneer je geen nieuwe vaatwasser koopt, heb je bij sommige winkels alsnog de optie om afgedankte en/of kapotte apparaten in te leveren. Wettelijk gezien moet iedere winkel met een oppervlakte van meer dan 400 m2 alle elektrische apparaten innemen. De maximale afmetingen van die apparaten zijn voor zowel de lengte, breedte als dikte 25 centimeter.
Andere grote locaties zoals supermarkten en tuincentra hebben ook vaak een inzamelpunt voor elektrische apparaten en kapotte energiezuinige lampen. Hier kan je met je grote elektrische apparaten zoals je oude vaatwasser niet terecht.
Als je niet naar een winkel wil om je oude apparaten in te leveren, kan je ook nog bij de gemeente terecht. Op verschillende plekken zijn er verzamelplaatsen te vinden waar je allerlei apparaten inleveren kan. Van kleine apparaten tot aan grote dingen zoals oude koelkasten, overal is een plekje voor. Je moet ze daarvoor wel zelf naar de locatie brengen.
Wanneer brengen geen optie is, kan de gemeente je oude vaatwasser ook komen halen. De eerste optie is dat je hem op de stoep bij het grofvuil zet, maar je kan ook een afspraak maken met de ophaaldienst.
Als je oude vaatwasser nog wel werkt, maar je toch een nieuwe wil kan je hem altijd nog naar de kringloopwinkel brengen. De bovenstaande mogelijkheden zijn dan zonde, omdat je vaatwasser daar alleen uit elkaar gehaald wordt om waardevolle grondstoffen te sparen en niet opnieuw gebruikt wordt.
Je kunt vaak oude elektronische apparaten zoals een vaatwasser inleveren voor recycling, maar je krijgt er meestal geen geld voor. Dit is bedoeld om te zorgen dat de apparaten op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je oude vaatwasser in te leveren voor geld
Sommige winkeliers bieden inruilacties aan waarbij je bij aankoop van een nieuw apparaat een korting krijgt als je je oude apparaat inlevert. Het is dus zeker de moeite waard om te vragen naar dergelijke acties wanneer je een nieuw apparaat gaat kopen.
Als je vaatwasser nog werkt, kun je overwegen om het te verkopen via tweedehands websites zoals Marktplaats. Hierdoor krijgt het apparaat een tweede leven en kun je er misschien nog iets voor terugkrijgen.
In Nederland mag je een vaatwasser (of enig ander elektrisch of elektronisch apparaat) niet zomaar bij het gewone afval zetten. Afgedankte elektrische apparaten vallen onder e-waste (elektronisch afval) en moeten op een verantwoorde manier worden verwerkt om schadelijke stoffen buiten het milieu te houden en grondstoffen te recyclen.
August 23, 2024