In tegenstelling tot conventionele drogers gebruikt de warmtepompdroger geen verwarmingselement om je wasgoed te drogen. In plaats daarvan gebruikt hij een warmtepomp in combinatie met een koelmiddel. De warmtepomp zet het koelingsmiddel, dat een vloeibare vorm heeft, om in gasvorm. Hierbij komt warme lucht vrij, waarmee de trommel en je wasgoed verwarmen. Als je wasgoed gedroogd wordt, komt daar een vochtige warme lucht bij vrij. Die warme lucht wordt door het koelmiddel gekoeld, waardoor er condens ontstaat. De condensor vangt dit vocht op.
Warmtepompdrogers kunnen die condens op 2 verschillende manieren afvoeren:
Als je kiest voor een aansluiting op de waterafvoer heb je weinig onderhoud aan de droger. Houd er wel rekening mee dat je eens in de paar maansen de condensor schoon moet spoelen – tenzij jouw nieuwe wasdroger beschikt over een zelfreinigende condensor. Hierdoor hoef je dat niet te doen.
Omdat de warmtepompdroger gebruikmaakt van een warmtepomp en een koelmiddel, behoud je een lagere temperatuur. Door te drogen met een lage droogtemperatuur verbruikt een warmtepompdroger minder stroom, en gaat je wasgoed langer mee.
Tegenwoordig zijn de meeste wasdrogers die worden verkocht warmtepompdrogers. Condensdrogers staan op de tweede plaats. De condensdroger gebruikt een verwarmingselement om de trommel te verwarmen en het wasgoed te drogen. Het verwarmingselement van de condensdroger verbruikt veel elektriciteit, waardoor de energiekosten oplopen. Een energiezuinige condensdroger is daarom moeilijk om te vinden. Om als ‘energiezuinig’ beschouwd te worden moet een wasdroger minimaal energieklasse A++ hebben. De meeste condensdrogers hebben energieklasse B. Ter vergelijking; de meeste warmtepompdrogers hebben energieklasse A++ of A+++ en zijn daarom een stuk zuiniger dan een gewone condensdroger.
Bij een condensdroger heb je, net als bij warmtepompdrogers, vaak de keuze of je de condensafvoer via de water afvoer wilt of het wilt opvangen in een reservoir.
Daarnaast gebruikt de condensdroger een hogere droogtemperatuur dan de warmtepompdroger. Hierdoor is je wasgoed sneller droog in een condensdroger, maar is de kans op slijtage en krimpen groter. Door met een lagere temperatuur te drogen, gaat je kleding langer mee. De lage temperatuur van een warmtepompdroger is daarom beter voor je wasgoed.
De luchtafvoerdroger verbruikt nog meer energie per droogbeurt dan de condensdroger. Omdat dit type droger zoveel energie verbruikt, raden we het af om er een aan te schaffen. De luchtafvoerdroger droogt ook met een verwarmingselement op een hoge temperatuur.
Bij dit soort wasdroger kan het vocht echter niet opgevangen worden in een waterreservoir en hij kan ook niet direct worden aangesloten op de waterafvoer. Afvoerdrogers gebruiken een afvoerslang om de vochtige lucht via een raam of een gat in de muur naar buiten te leiden.
Wij zijn een groot fan van warmtepompdrogers om dat ze het laagste energieverbruik hebben. In aanschaf is de warmtepompdroger duurder dan de rest, maar omdat ze zo energiezuinig drogen is dit toch vaak de meest voordelige keuze. Een energiezuinige wasdroger is namelijk niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In aanschaf zijn deze apparaten vaak iets duurder, maar omdat ze je energiekosten laag houden kun je er juist geld mee besparen.
Een warmtepompdroger met energieklasse A+++ verbruikt zo weinig stroom dat het je jaarlijks een besparing van wel 75 euro kunt opleveren. Over de gehele levensduur van de wasdroger (gemiddeld 12 jaar) kan dat oplopen tot wel 900 euro. Om die reden is een investering in een warmtepompdroger absoluut de moeite waard.
Uiteraard bepaal je uiteindelijk zelf wat de juiste wasdroger is voor jou. Wellicht vind je het belangrijk dat je droger snel klaar is en niet te veel kost – dan is een gewone condensdroger wellicht een betere keuze. Heb je vragen of wil je advies? Schroom niet om contact op te nemen met ons of je leverancier!
August 15, 2024