Het is bij de aankoop van een nieuwe warmtepompdroger altijd belangrijk om op een paar eigenschappen te letten. Als je graag een snelle warmtepompdroger wilt hebben, die je natte wasgoed binnen de kortste keren weer droog heeft, dan is de beste warmtepompdroger voor jou uitgerust met een kort programma. Vind je het daarentegen belangrijker dat een warmtepompdroger een goed energielabel heeft? Kies dan voor een variant met energielabel A of hoger. Wanneer de kwaliteit en levensduur van je kleding de belangrijkste factor voor je is, dan is de beste warmtepompdroger voor jou uitgerust met een absolutecare systeem. Dat zorgt er namelijk voor dat je wasgoed niet door de trommel of de temperatuur van de droger beschadigd wordt.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van eigenschappen, waarbij de beste warmtepompdroger voor jou bijvoorbeeld de optie heeft om was in een korte tijd te drogen, over een goed energielabel beschikt en je kleding verzorgt in plaats van beschadigt. Er zijn veel warmtepompdrogers met veel verschillende functies verkrijgbaar, dus de kans is groot dat je hier de beste warmtepompdroger zult vinden die helemaal aan je verwachtingen voldoet.
Als je wilt begrijpen waarom een warmtepompdroger langer over het drogen van je was dan andere typen drogers, dan is het belangrijk om naar de werking van het apparaat te kijken. De techniek is vrij eenvoudig. Een normale wasdroger gebruikt een techniek waarbij warme lucht door de trommel wordt geblazen om zo je was te kunnen drogen. Deze warmte lucht neemt het vocht op dat uit je wasgoed komt en verandert daardoor in vochtige lucht. Vervolgens wordt de vochtige lucht weer uit het apparaat geblazen en blaast de wasdroger weer nieuwe droge warme lucht door je wasgoed. Warmtepompdrogers gebruiken daarentegen een techniek waarbij die vochtige lucht niet wordt afgevoerd, maar wordt hergebruikt. In de machine zit namelijk een compressor en een koelmiddel die ervoor zorgen dat de vochtige lucht opnieuw wordt omgezet naar droge warme lucht. Tijdens het drogen wordt dus steeds dezelfde lucht gebruikt en dat zorgt ervoor dat een warmtepompdroger minder energie verbruikt. Deze manier van hergebruiken zorgt er ook meteen voor dat een warmtepompdroger de meest energiezuinige keuze is. Het nadeel van deze droogtechniek is echter dat het proces wat langer duurt dan bij een gewone droger.
Een condensdroger gebruikt ook nog eens een veel lagere temperatuur om je wasgoed te drogen. Dit zorgt er ook voor dat dit type droger veel minder energie verbruikt en een gunstig energielabel heeft. Wat voor jou de juiste keuze is hangt dus heel erg van je behoeftes af. Als je graag snel wit kunnen drogen, dan moet je een soort droger kiezen die daartoe in staat is. Heb je liever een zuinige wasdroger met energielabel A of hoger, die per jaar zo veel mogelijk energie – en dus geld – voor je bespaart? Dan is een warmtepompdroger de beste keuze voor je.
Warmtepompdrogers hebben, net zoals andere drogers, verschillende snelheidsklassen. Deze klassen geven aan hoe lang de droger over gemiddeld doet om een volle trommel wasgoed te drogen. De meest voorkomende snelheidsklassen voor warmtepompdrogers zijn:
Normaal. Dit is de standaard droogtijd. Een droger met deze snelheidsklasse doet er gemiddeld 120 minuten over om een volle trommel wasgoed te drogen.
Snel. Een droger met deze snelheidsklasse droogt je wasgoed sneller dan een droger met snelheidsklasse “normaal”. De exacte droogtijd varieert per model, maar ligt doorgaans rond de 90 minuten.
Extra snel. Dit is de snelste droogtijd. Een droger met deze snelheidsklasse droogt je wasgoed in 60 minuten of minder.
Wanneer je je kleding graag op een lagere temperatuur wilt drogen en ook veel waarde hecht aan een warmtepompdroger met energielabel A of hoger, maar niet bereid bent om in te leveren op de tijd die je nodig hebt om je was extra droog te krijgen, dan is de beste keuze een warmtepompdroger met een kort programma. Als een wasdroger over een extra kort programma beschikt, dan heb je altijd de optie om sommige stukken textiel snel te drogen. Let er daarbij wel op, dat je voor het drogen van een volle trommel met katoenen was altijd ten minste 120 minuten nodig hebt. De snelle programma’s werken niet voor elk soort textiel. Je kunt synthetische stof bijvoorbeeld snel drogen, maar hebt voor handdoeken of spijkerbroeken altijd een langer droogprogamma nodig.
Alle warmtepompdrogers zijn uitgerust met verschillende droogprogramma’s die er tijdens de droogcyclus voor zorgen dat de temperatuur hoog genoeg is om het textiel goed te kunnen drogen. Het grootste voordeel van een warmtepompdroger is dat deze voor alle soorten materiaal een veel lagere temperatuur gebruikt dan een condensdroger. Hierdoor heeft hij niet alleen een energielabel A of hoger, zodat je per jaar veel geld op je energierekening kunt besparen, maar is het ook veel beter voor je kleding. De meeste soorten textiel zijn namelijk niet bestand tegen hoge temperaturen en met een warmptepompdroger blijft de kwaliteit van je kleding goed en hebben ze een langere levensduur. Wil je dat je kleding langer meegaat? Dan is een warmtepompdroger dus de beste keuze voor je.
Het antwoord op deze vraag kan vlug en makkelijk worden gegeven. Ja, een condensdroger droogt je wasgoed over het algemeen sneller dan een warmtepompdroger. Dit komt door de techniek die een condensdroger gebruikt, waarbij warme lucht sneller door de trommel wordt geblazen en je kleding en ander wasgoed aan hogere temperaturen wordt blootgesteld.
Maar weegt de snelheid van een condensdroger of een andere soort droger op tegen de voordelen die een zuinige warmtepompdroger je kunnen bieden? Ten eerste kun je met een warmtepompdroger per jaar veel geld besparen op je energierekening. Het energieverbruik van een warmtepompdroger is namelijk relatief gezien erg laag en daardoor hebben de meeste modellen een energielabel A of hoger. Daarnaast gebruikt een warmtepompdroger ook veel lagere temperaturen dan andere soorten drogers. Dit is veel beter voor de kwaliteit en de levensduur van je kleding.
August 15, 2024