Dit is hoe een warmtepompdroger droogt: een warmtepompdroger maakt gebruik van een warmtepomp in combinatie met een koelmiddel om jouw wasgoed te drogen. Het koelmiddel wordt door de warmtepomp omgezet van vloeibare vorm in gasvorm. Hierbij komt warme lucht vrij, en daarmee wordt jouw wasgoed gedroogd. Tijdens het drogen wordt de lucht vochtig. Het koelmiddel koelt deze lucht, waardoor er condens ontstaat.
Afhankelijk van hoe de condensafvoer van jouw warmtepompdroger is geregeld, wordt het water direct afgevoerd via de waterafvoer of wordt het opgevangen in een reservoir dat je na iedere droogbeurt moet legen. Bij de meeste warmtepompdroger kun je kiezen uit deze twee opties.
Door deze manier van drogen is het energieverbruik van warmtepompdrogers lager dan dat was conventionele drogers. Een condensdroger gebruikt bij het drogen enkel een elektrisch verwarmingselement, wat erg veel energie verbruikt. Als je energiezuinig wilt drogen, kies je daarom voor een warmtepompdroger.
Oké, nu we weten wat een warmtepompdroger precies is, is het wellicht handig om een de alternatieven door te nemen: de luchtafvoerdroger en de condensdroger.
Luchtafvoerdrogers zijn moeilijk te vinden omdat ze aanzienlijk meer energie verbruiken dan de andere type wasdrogers. Ze worden nog maar nauwelijks geproduceerd. Omdat de vraag naar afvoerdrogers zo klein is, zijn deze vaak wel relatief goedkoop in aanschaf. Vanwege de hoge energiekosten die bij deze modellen komen kijken, is dit echter geen goede manier om geld te besparen. Waarmee de afvoerdroger zich verder onderscheidt, is dat het vocht niet wordt afgevoerd via de waterafvoer en ook niet wordt opgeslagen in een resersoir; het condens wordt via een buis naar buiten geleid. Meestal via een raam of een gat in de muur.
Condensdrogers verbruiken minder energie dan afvoerdrogers, maar nog steeds meer dan warmtepompdrogers. Dit komt doordat zij de warme lucht naar buiten blazen in plaats van hergebruiken – wat de warmtepompdroger nou juist zo energiezuinig maakt. Als je zoekt, zul je zeker nog verschillende nieuwe condensdrogers tegenkomen, maar de markt wordt momenteel gedomineerd door de energiezuinige en duurzame warmtepompdroger.
Als je een nieuwe wasdroger nodig hebt, raden wij altijd een warmtepompdroger aan. Deze energiezuinige wasdroger houdt niet alleen je energierekening laag, maar hij zorgt er ook voor dat je kleding langer mooi blijft. Meer weten over de warmtepompdroger? Hieronder vind je alle voors en tegens.
Energiezuinig wassen is niet alleen een goede keuze voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Voor een besparing op je energiekosten, is de warmtepompdroger de juiste wasdroger. Deze is een stuk zuiniger dan de alternatieven. Met een warmtepompdroger met energieklasse A+++ kan je tot wel 75 euro per jaar besparen op je energiekosten – in vergelijking met een condensdroger met energieklasse B. Drogers worden als ‘energiezuinig’ beschouwd vanaf energieklasse A++, om die reden is een energiezuinige condensdroger moeilijk te vinden. De meeste warmtepompdrogers hebben energieklasse A++ of A+++.
Bij warmtepompdrogers heb je, net als bij condensdrogers, de keuze hoe je het vocht wilt afvoeren. Automatisch wordt het vocht opgevangen in een reservoir die je na iedere droogbeurt moet legen. Je kunt je wasdroger ook aansluiten op de waterafvoer. Hierdoor hoef je het reservoir niet te legen, omdat het vocht direct wordt afgevoerd. Alleen de luchtafvoerdroger biedt nog een andere manier om de vochtige lucht af te voeren. Bij dit type wasdroger wordt de vochtige lucht met een afvoerslang naar buiten geleidt door een raam of een gat in de muur.
Omdat warmtepompdrogers, in tegenstelling tot de condensdroger en de afvoerdroger, geen elektrische verwarmingselement gebruiken, bereiken ze niet zo’n hoge temperatuur. Omdat warmtepomp wasdrogers drogen met een lage temperatuur duren de wasprogramma’s gemiddeld gezien langer dan bij een condensdroger. Nieuwere modellen zijn echter vaak uitgerust met technieken die de wasdrogers efficiënter en sneller maken, waardoor het verschil met condensdrogers steeds kleiner wordt.
Daartegenover staat wel dat drogen met een lage droogtemperatuur beter is voor je wasgoed. Door het gebruik van een lage droogtemperatuur is de kans kleiner dat je kleding slijt of krimpt. Als je kiest voor een warmtepompdroger gaat je wasgoed dus langer mee dan wanneer je kies voor een condensdroger – die een stuk warmer wordt. Dus, als je de tijd hebt, is die lagere droogtijd eigenlijk alleen maar een voordeel!
Doordat een nieuwe warmtepompdroger is uitgerust met de nieuwste technologieën en gebruikmaakt van een lagere droogtemperatuur, gaat dit type wasdroger over het algemeen langer mee dan de gemiddelde condensdroger of afvoerdroger. Het apparaat wordt minder zwaar belast, waardoor deze langer meegaat.
Gemiddeld genomen is een warmtepompdroger duurder in aanschaf dan de andere soorten drogers. Als je vast zit aan een budget, kunnen we ons daarom voorstellen dat je geneigd bent om naar condensdrogers te kijken. Toch raden we dit af.
Een wasdroger is altijd een flinke aanschaf, maar vaak ben je meer geld kwijt aan het gebruik ervan (de energiekosten) dan aan de daadwerkelijke wasdroger. Een warmtepompdroger verbruikt veel minder energie dan een condensdroger. Om die reden is het op de lange termijn goedkoper om te kiezen voor een duurdere maar energiezuinige warmtepompdroger, dan een goedkope condensdroger. Vooral om dat de levensduur van een warmtepomp wasdroger over het algemeen langer is dan die van de alternatieven.
Een voorbeeld: Per jaar kan je tot 75 euro besparen op je energierekening als je kiest voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++. Een warmtepomp droger gaat gemiddeld 12 jaar mee. Over de gehele levensduur kan dit dus tot wel 900 euro besparing opleveren – veel meer dan wat de gemiddelde warmtepompdroger kost.
Nu je weet hoe een warmtepompdroger werkt en wat de voor- en nadelen zijn, is het ook goed om je te verdiepen in de andere aspecten van het kopen van een droger. Naast het type wasdroger zijn er namelijk nog veel meer specificaties waar je naar moet kijken om de juiste wasdroger voor jou te vinden. Waar je allemaal rekening mee moet houden? Dan hebben we hier voor je op een rijtje gezet:
August 23, 2024