De meeste wasdrogers hebben een vulgewicht van 8 kg. Daarom kan het soms lastig zijn om een goede wasdroger te vinden die klein genoeg is voor jou alleen. Om die reden hebben we een lijst samengesteld met de beste drogers waar 7 kg wasgoed in past. Bij het maken van deze selectie hebben we onder andere gekeken naar de energieklasse, het geluidsniveau, opties voor gebruiksgemak, de te verwachten levensduur en de beoordeling door klanten. Dit zijn de beste wasdrogers voor Ă©Ă©n persoon van 2025!
Er zijn natuurlijk verschillende specificaties waar je naar moet kijken om na te gaan of een wasdroger bij je past. Maar een van de belangrijkste kenmerken is het vulgewicht. Dat geeft namelijk aan hoeveel kilo wasgoed er in de trommel past. Dit wordt ook wel de capaciteit van de droger genoemd. Voor een klein huishouden met 1 of 2 personen loop je al gauw het risico dat de droger te groot is. Het is belangrijk dat het vulgewicht van je droger in verhouding staat met de grootte van je huishouden om het wassen en drogen zo zuinig en gemakkelijk mogelijk te houden.
Met een te grote wasdroger loop je namelijk het risico dat je je wasgoed op moet sparen om de trommel vol te kunnen krijgen. Dat kan erg vervelend zijn. Het is uiteraard ook mogelijk om met een half-lege trommel je droger aan te zetten, maar dan gebruikt het apparaat meer energie dan nodig is. Dat is niet erg milieuvriendelijk en ook niet goed voor je energiekosten.
Maar hoeveel vulgewicht heb je dan precies nodig? Dat is een goede vraag! We raden sowieso aan om voor een wasdroger te gaan die minimaal net zoveel vulgewicht heeft als je wasmachine. Zo past altijd al je natte wasgoed in de droger. Koop je tegelijkertijd een nieuwe wasmachine en droger? Dan hebben wij de volgende aanbevelingen.
Tip: als je zowel een nieuwe wasmachine alsook een droger nodig hebt, dan kun je ook kijken naar een was-droogcombinatie.
Als je op zoek bent naar een wasdroger voor een Ă©Ă©npersoonshuishouden, dan is het kiezen van de juiste vulcapaciteit essentieel. Een wasdroger met een te grote capaciteit kan onnodig veel energie verspillen, terwijl een te kleine capaciteit ervoor kan zorgen dat je de was in meerdere ladingen moet drogen, wat extra tijd en energie kost.
Om je te helpen bij het kiezen van de juiste vulcapaciteit hebben we een handige tabel samengesteld waarin het vulgewicht wordt afgezet tegen het huishouden. Raadpleeg deze tabel om er zeker van te zijn dat je de juiste wasdroger kiest.
Huishouden | Vulgewicht |
---|---|
1 persoon | 6 of 7 kg |
2 personen | 7 kg |
3-4 personen | 8 á 9 kg |
5+ personen | 9 kg of meer |
Zoals we eerder uitlegden is het vulgewicht van een nieuwe wasdroger heel belangrijk. Maar er spelen nog meer zaken een rol. Als je niet zo goed weet waar je allemaal naar moet kijken bij het kopen van een nieuwe droger, dan ben je hier aan het juiste adres. In de volgende tips zie je precies waar je rekening mee moet houden.
Er zijn 3 verschillende type drogers te koop: de (lucht)afvoerdroger, de condensdroger en de warmtepompdroger. Van deze drogers heeft de afvoerdroger het hoogste energieverbruik en is de warmtepompdroger het meest energiezuinig. Warmtepompdrogers zijn over het algemeen duurder in de aanschaf, maar zorgen er daarentegen wel voor dat je energiekosten aangenaam laag blijven. Op die manier ben je uiteindelijk toch voordeliger uit met een warmtepompdroger.
Wasdrogers kunnen op verschillende manieren het water afvoeren. De afvoerdroger leidt het water met een afvoerslang via een raam of een gat in de muur naar buiten. Bij zowel de condensdroger als de warmtepompdroger heb je de keuze tussen een reservoir waarin het water wordt opgevangen (een condensbak die je praktisch na elke droogcyclus moet legen) of een afvoerslang die aangesloten wordt op de waterafvoer.
De warmtepompdroger droogt weliswaar het meest zuinig, maar in het energieverbruik van 2 verschillende warmtepompdrogers kan toch nog een behoorlijk onderscheid zitten. Om te achterhalen welke droger het laagste energieverbruik heeft, kijk je naar het energielabel. Dit vertelt je hoe energiezuinig het apparaat is. Drogers vallen altijd in de energieklassen A+++ tot en met B. De meest energiezuinige wasdroger is een warmtepompdroger met energieklasse A+++, maar ook energielabel A++ wordt al als energiezuinig beschouwd.
Wasmachines en wasdrogers bevatten tegenwoordig steeds meer opties en functies om het wassen en drogen zo snel en makkelijk mogelijk te maken. Bij opties voor gebruiksgemak kun je onder meer denken aan een zelfreinigende condensor, startuitstel en bediening via een app. Denk je hier baat bij te hebben? Kies dan voor een wasdroger die over deze opties beschikt.
Net zoals wasmachines verschillende wasprogramma’s hebben, bieden ook wasdrogers allerlei programma’s voor verschillende soorten wasgoed. Zo zijn er speciale droogprogramma’s voor wol, overhemden, zijde, babykleding en handdoeken. Deze programma’s zorgen ervoor dat je wasgoed perfect droogt en langer meegaat. Vrijwel alle moderne wasdrogers hebben een eco-programma, zodat je extra energiezuinig kunt drogen.
De bouwkwaliteit van een droger zegt iets over de stevigheid en de te verwachten levensduur van het apparaat. Kijkend naar de bouwkwaliteit worden alle drogers onderverdeeld in een basisklasse, middenklasse en topklasse. Als de bouwkwaliteit niet vermeld staat bij een wasdroger, dan kunnen het merk en de prijs ook een indicatie zijn voor de bouwkwaliteit. Volgens de Consumentenbond zijn Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung de beste wasdrogermerken. Deze merken hebben allemaal kleine wasdrogers met 7 kg vulgewicht in hun assortiment. Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung scoren volgens de Consumentenbond minder goed als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding, omdat ze in de aanschaf wat duurder zijn. Merken die wel goed scoren in deze categorie zijn Beko, Indesit en Zanussi. Het laatstgenoemde merk produceert ook 7 kg wasdrogers
August 15, 2024