Ben je op zoek naar de beste wasdroger die geschikt is voor een huishouden van 2 personen? In de onderstaande lijst vind je de beste 7 kg wasdrogers van 2025. Bij het maken van deze selectie hebben we uiteraard allereerst gekeken naar het vulgewicht. Daarna hebben we alle 7 kg wasdrogers met elkaar vergeleken op basis van energieklasse, het geluidsniveau, opties voor gebruiksgemak, de verschillende droogprogramma’s, de te verwachten levensduur en de beoordeling door klanten. Deze drogers kwamen het beste uit de test!
Of je nu samenwoont met je partner of een huisgenoot, 2 personen hebben over het algemeen geen grote wasdroger nodig. Als je meer wilt weten over de grootte van een wasdroger, dan kijk je hiervoor naar het vulgewicht. Het vulgewicht van een wasdroger geeft namelijk aan hoeveel kilo wasgoed er per droogcyclus in de trommel past. Dit wordt ook wel de capaciteit of de trommelinhoud genoemd.
Voor een huishouden van 2 personen zal een wasdroger niet snel te klein zijn, maar te groot is wel een risico. Dat lijkt in eerste instantie misschien niet zo erg, maar het energieverbruik van een grote wasdroger is natuurlijk wel hoger. Daarnaast zullen jullie meer wasgoed nodig hebben om de trommel vol te kunnen krijgen, waardoor je je vuile wasgoed wellicht langer op moet sparen. Drogen met een half lege trommel is natuurlijk een mogelijkheid, maar met een volle droger haal je het optimale uit de energiekosten van het droogprogramma.
Nu vraag je je waarschijnlijk af hoeveel vulgewicht een huishouden van 2 personen nodig heeft. Allereerst raden we je aan om hiervoor te kijken naar het vulgewicht van je wasmachine. Kies voor een wasdroger met minimaal evenveel vulgewicht als dat van je wasmachine. Zo past alle natte was altijd in één keer in de droger. Gaan jullie tegelijkertijd een nieuwe droger én een nieuwe wasmachine kopen? Kijk dan naar het onderstaande overzicht om te achterhalen hoeveel vulgewicht jullie nodig hebben.
Het kiezen van het juiste vulgewicht van een wasdroger is essentieel voor een tweepersoonshuishouden. Een wasdroger met een te grote capaciteit kan onnodig energie verspillen, terwijl een te kleine capaciteit ervoor kan zorgen dat je de was in meerdere ladingen moet drogen, wat tijd en extra energie kost.
Om je te helpen bij het kiezen van het juiste vulgewicht hebben we een handige tabel samengesteld waarin je het vulgewicht af kunt stemmen op de grootte van je huishouden.
Huishouden | Vulgewicht |
---|---|
1 persoon | 6 of 7 kg |
2 personen | 7 kg |
3-4 personen | 8 á 9 kg |
5+ personen | 9 kg of meer |
Bij het kopen van een nieuwe wasdroger is de capaciteit van de trommel een van de belangrijkste aspecten. Dit bepaalt in grote lijnen of de grootte van het apparaat past bij de grootte van je huishouden. Maar uiteraard zijn er nog veel meer andere specificaties waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een nieuwe wasdroger. In de volgende tips lees je precies waar je allemaal op moet letten.
Er zijn 3 verschillende type drogers: de (lucht)afvoerdroger, de condensdroger en de warmtepompdroger. Van deze type drogers heeft de afvoerdroger het hoogste energieverbruik en de warmtepompdroger is het meest energiezuinig. Warmtepompdrogers zijn over het algemeen wat duurder in de aanschaf, maar onthoud wel dat ze je energiekosten een stuk lager houden. Op die manier ben je op termijn toch voordeliger uit met een warmtepompdroger. Én het is ook nog eens beter voor het milieu!
Het vocht dat de droger uit je wasgoed haalt moet natuurlijk ergens naartoe. Wasdrogers kunnen dit op meerdere manieren doen. De afvoerdroger leidt het water met een afvoerslang via een raam of een gat in de muur naar buiten. Bij zowel de condensdroger als de warmtepompdroger heb je de keuze tussen een reservoir waarin het water wordt opgevangen (een condensbak die je praktisch na elke droogcyclus moet legen) of een afvoerslang die aangesloten wordt op de waterafvoer.
Eerder legden we aan je uit dat de warmtepompdroger het meest zuinig droogt. Maar houd er wel rekening mee dat er ook een verschil kan zitten in het energieverbruik warmtepompdrogers onderling. Om hier meer informatie over te krijgen kijk je naar het energielabel van het apparaat. Dat vertelt je hoe energiezuinig de wasdroger precies is. Drogers vallen altijd in de energieklassen A+++ tot en met B. Voor een zo zuinig mogelijke wasdroger kies je voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++, ook al wordt ook energieklasse A++ al als energiezuinig beschouwd.
Het geluidsniveau van een wasdroger geeft aan hoe stil het apparaat is tijdens het afwerken van droogprogramma’s. Drogers zijn vrijwel altijd een stuk stiller dan de gemiddelde wasmachine, maar als je bijvoorbeeld van plan bent ‘s nachts de droger aan te zetten, dan kan het toch fijn zijn om een stille droger te hebben. Het geluidsniveau van drogers met 7 kg wordt onderverdeeld in 3 categorieën: luid, gemiddeld en stil. De meeste 7 kg wasdrogers hebben geluidsniveau ‘gemiddeld’ en produceren daarmee 65 dB of 66 dB. Stille drogers produceren 64 dB of minder.
Wasdrogers bevatten tegenwoordig een boel technologieën, zodat jij beter en gemakkelijker je was kunt drogen. Hierbij kun je denken aan opties als een zelfreinigende condensor, startuitstel en bediening via een app. Denk je hier baat bij te hebben? Let er dan op dat de wasdroger die je uitkiest over deze opties beschikt.
Net zoals bij wasmachines bieden ook wasdrogers je allerlei verschillende programma’s voor uiteenlopende soorten wasgoed, zoals wol, overhemden, zijde, babykleding en handdoeken. Deze programma’s zorgen ervoor dat je wasgoed perfect droogt en zo lang mogelijk meegaat. Vrijwel alle moderne wasdrogers hebben een eco-programma voor een extra energiezuinige manier van drogen en veel wasdrogers beschikken tegenwoordig ook over speciale anti-allergie- en extra droog programma’s.
De bouwkwaliteit van een droger zegt iets over de stevigheid en de te verwachten levensduur van het apparaat. Als we kijken naar de bouwkwaliteit, dan worden alle drogers onderverdeeld in basisklasse, middenklasse en topklasse. Indien de bouwkwaliteit niet genoemd wordt bij een wasdroger, dan kun je ook kijken naar de prijsklasse en het merk. Volgens de Consumentenbond zijn Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung de beste wasdrogermerken. Deze merken zijn weliswaar iets duurder, maar hebben wel allemaal 7 kg wasdrogers in hun assortiment. Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung scoren volgens de Consumentenbond minder goed als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding, omdat ze in de aanschaf wat duurder zijn. Merken die in deze categorie wel goed scoren zijn Beko, Indesit en Zanussi. Dit laatstgenoemde merk produceert ook 7 kg wasdrogers.
August 15, 2024