Ben je van plan een nieuwe droger te kopen en wil je graag een formaat hebben met 9 kg trommelinhoud? We zijn voor je op zoek gegaan en hebben verschillende wasdrogers in deze categorie met elkaar vergeleken om tot een lijst met de beste 9 kg wasdrogers te komen.
We hebben daarbij niet alleen gekeken naar de grootte van de droger, maar ook naar andere eigenschappen, zoals de energieklasse, het geluidsniveau en speciale droogprogramma’s. Dit zijn de beste wasdrogers met 9 kg van 2025.
Het vulgewicht van een wasdroger geeft aan hoe groot de trommel is en hoeveel wasgoed erin past. Je kunt wasdrogers met 7, 8 of 9 kg inhoud kopen. Je hebt daarnaast ook grotere formaten, zoals 10 of zelfs 12 kg, maar deze worden eigenlijk alleen bedrijfsmatig door bijvoorbeeld hotels gebruikt.
In een wasdroger met 9 kg vulgewicht past dus 9 kilogram wasgoed dat je per droogcyclus kunt drogen.
In de zoektocht naar een nieuwe wasdroger is het belangrijk om het juiste vulgewicht te kiezen. Je wilt natuurlijk niet alleen met een volle trommel wassen, maar ook drogen. Voor het ideale vulgewicht kijk je daarom naar de grootte van je huishouden, welk type wasgoed je gaat drogen en welke wasmachine je hebt. Onderstaande tabel geeft je een handig overzicht.
Huishouden | Vulgewicht |
---|---|
1-2 personen | 7 kg |
3-5 personen | 8 kg |
5+ personen | 9 kg |
Zoals je ziet is een 9 kg wasdroger groot genoeg voor huishoudens van 5 personen of meer. Een 9 kg wasdroger is ook meer dan groot genoeg om grote ladingen wasgoed te drogen, zoals gordijnen, een stapel handdoeken of tweepersoons beddengoed. Voor het juiste vulgewicht van je droger kijk je niet alleen naar de samenstelling van je gezin, maar ook naar de grootte van je wasmachine. Het is natuurlijk het meest ideaal als je net gewassen wasgoed in één keer in de droger past. Daarom kun je het beste een vulgewicht voor je droger kiezen dat gelijk is aan dat van je wasmachine. Echter, als je van plan bent om de droger weinig aan te zetten of als je veel kleding van delicate stoffen hebt, dan kun je ook een droger kopen die een iets kleiner formaat heeft dan je wasautomaat.
In dit artikel bespreken we natuurlijk het belangrijkste kenmerk van een wasdroger: het vulgewicht. Maar daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe wasdroger.
Je hebt drie verschillende soorten drogers: een warmtepompdroger, een condensdroger en een luchtafvoerdroger. Die laatste wordt bijna niet meer verkocht in de winkels en zul je voornamelijk tweedehands aanteffen. Dan gaat de keuze dus tussen een condensdroger of een warmtepompdroger. Het verschil tussen die twee is de manier waarop gedroogd wordt, de tijd van het droogprogramma en het energieverbruik. Een warmtepompdroger droogt kleding op een lage temperatuur, waardoor deze energiezuinig in gebruik is. Het droogprogramma bij dit soort apparaten duurt daarentegen wel langer. Dit type droger is daarnaast duurder in aanschaf. Een condensdroger maakt je wasgoed sneller droog, maar is weer minder energiezuinig omdat het tijdens het droogproces gebruikmaakt van een hoge temperatuur.
Op het energielabel vind je hoeveel stroom en water de wasdroger jaarlijks verbruikt. Dit loopt van energieklasse A t/m D, waarbij A het meest energiezuinig is en D het minste. De meeste condensdrogers hebben energieklasse B. Deze drogers zijn goedkoop in aanschaf, maar duurder in het energieverbruik. Wil je een energiezuinige droger hebben, dan kun je het beste kijken naar een warmtepompdroger. Een droger met warmtepomp heeft een laag energieverbruik en heeft energieklasse A of hoger. Deze droger is vaak wel duurder in aanschaf, maar goedkoper in gebruik waardoor je bespaart op energie.
Naast het type droger, vulgewicht en energieklasse is het geluidsniveau ook een puntje van aandacht. Zeker wanneer de wasdroger naast een slaapkamer staat, wil je niet dat deze teveel geluid maakt. Het geluidsniveau van drogers kun je opdelen in vier categorieën: extra stil (62 dB of lager), stil (63 – 64 dB), gemiddeld (65 – 66 dB) en luid (67 dB of hoger). Als je op zoek bent naar een stille wasdroger, dan moet je er eentje kiezen met een maximaal geluid van 64 decibel.
Naast de standaard eigenschappen, kun je ook op zoek gaan naar handige extra functies. Dit zijn functies die het gebruiksgemak verhogen zoals een stoomfunctie waardoor je minder hoeft te strijken. Of een zelfreinigende condensor zodat je minder onderhoud aan je droger hebt. Ook kun je op zoek gaan naar een wasdroger met sensoren die de vochtigheidsgraad van je wasgoed meten waardoor de droogtijd nooit langer is dan nodig en je zo aan energiebesparing doet.
August 22, 2024