Heb je een nieuwe wasdroger nodig, en wil je graag de beste? Hier ben je aan het juiste adres! Uit uitgebreid onderzoek van de Consumentenbond zijn Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung de beste merken voor wasdrogers. Drogers van deze merken zijn vaak duurder in aanschaf, maar je krijgt er ook wat voor terug. Qua gebruiksgemak, levensduur en droogkwaliteit kan je eenmaal meer van deze merken verwachten.
In de onderstaande lijst vind je de beste wasdrogers van dit moment. Bij het maken van deze selectie hebben we onder andere gekeken naar het vulgewicht, de energieklasse, het geluidsniveau en de verschillende programma’s.
Wil je een nieuwe wasdroger kopen? Dit is waar je naar moet kijken als je op zoek bent naar de beste wasdrogers. Allereerst is het aantal kg vulgewicht van belang. Hoeveel wasgoed past er in je wasmachine? Houd bij je nieuwe wasdroger hetzelfde vulgewicht aan. Drogers verbruiken veel energie. Als je wilt besparen op je jaarlijkse energiekosten, kies je voor een energiezuinige wasdroger. Een zuinige wasdroger is in aanschaf vaak duurder, maar omdat ze een stuk zuiniger drogen ben je er uiteindelijk goedkoper mee uit.
Andere specificaties waar je naar wilt kijken: het type droger (afvoerdroger, condensdroger of warmtepompdroger), de verschillende programma’s en een laag geluidsniveau als je een stille wasdroger wilt. Daarnaast kun je ook kijken naar extra’s zoals een zelfreinigende condensor en startuitstel functie.
Dat Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung de beste merken zijn voor wasdrogers, betekent nog niet dat ze ook de beste koop in hun assortiment hebben. Wasdrogers van deze merken zijn over het algemeen namelijk een stuk duurder, vooral Miele scoort slecht als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Heb jij een nieuwe wasdroger nodig en wil je weten wat de beste koop is? Hieronder vind je onze top 10! Elke wasdroger in deze lijst levert uitstekende kwaliteit en is verkrijgbaar voor een goede prijs. Welke wasdroger droogt binnenkort jouw wasgoed?
ls je naar nieuwe wasdrogers aan het kijken bent, zijn er een hoop dingen waar je op moet letten. We nemen hier de belangrijkste punten met je door:
Je moet het kopen van een nieuwe wasdroger niet onderschatten. Niet alleen vanwege de prijs, maar ook omdat er meer bij komt kijken dan je misschien zou denken. Wasdrogers hebben namelijk een tal aan specificaties die bepalen of een bepaalde wasdroger past bij jouw gezin of niet. Omdat je bij het kopen van een wasdroger soms door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we een lijst met tips voor je gemaakt. In de volgende tips lees je precies waar je allemaal rekening mee moet houden bij het kopen van de beste wasdroger die perfect is voor jouw huishouden.
Er zijn verschillende soorten wasdrogers; de luchtafvoerdroger, de condensdroger en de warmtepompdroger. Luchtafvoerdrogers worden met de dag minder populair omdat ze een erg hoog energieverbruik hebben. Voor warmtepompdrogers geldt het tegenovergestelde; dit type droger droogt het meest energiezuinig en worden het vaakst verkocht. De condensdroger zit daar tussenin. Het verschil tussen de condensdroger en de warmtepompdroger is dat de warmtepompdroger met een warmtepomp en een koelmiddel werkt, terwijl de condensdroger droogt met een verwarmingselement. Om die reden verbruikt de warmtepompdroger minder energie. Daarnaast kan de warme lucht van een condensdroger kan schadelijk zijn voor je wasgoed. Je kleding gaat erdoor minder lang mee.
Een andere manier waarop de luchtafvoerdroger zich onderscheidt van de condensdroger en de warmtepompdroger, is de condensafvoer. De luchtafvoerdroger voert de vochtige lucht tijdens het drogen af via een slang naar buiten. Dit gebeurt via een raam of een gat in de muur. Bij condensdrogers en warmtepompdrogers heb je bij de meeste modellen de keuze tussen afvoer via de waterafvoer of een reservoir. Dat is een condensbak die het water opvangt, en je na iedere droogbeurt moet legen in de wasbak. Als je een waterafvoer in de ruimte hebt waar je droger komt te staan, raden we je aan om voor deze optie te gebruiken. Hierdoor heb je namelijk geen omkijken naar het vocht van de wasdroger. Maar als je daar geen waterafvoer hebt, is de condensbak een heel mooi alternatief.
Het vulgewicht is een van de belangrijkste kenmerken van een wasdroger. Dit bepaalt namelijk of de grootte van de wasdroger past bij de grootte van je huishouden of gezin. Het geeft aan hoeveel kilo wasgoed er in de trommel past. Je wilt een wasdroger kopen met een hoeveelheid vulgewicht die in verhouding staat tot het aantal personen in je huishouden, of die aansluit op het vulgewicht van je wasmachine als je die al hebt. Anders kan het lastiger worden om te drogen en stijgen je energiekosten. Met een te kleine wasdroger zal je namelijk vaker moeten drogen, waardoor je meer energie verbruikt. En met een te grote wasdroger zul je wasgoed moeten opsparen of met een half lege trommel moeten wassen – en dat is zonde, want zo haal je niet het optimale uit het energieverbruik van het programma. Om die reden raden we het altijd aan om een wasdroger te kopen met minimaal evenveel vulgewicht als je wasmachine. Zo weet je zeker dat al je natte wasgoed in de droger past. Koop je een nieuwe wasdroger én wasmachine? Neem dan het onderstaande overzicht ter indicatie:
Als je op zoek bent naar een energiezuinige wasdroger, moet je kijken naar het energielabel. Hierop staat vermeld zuinig het apparaat droogt. Het type droger bepaalt al voor een groot deel hoe energiezuinig het apparaat is. Een luchtafvoerdroger heeft een hoog energieverbruik, een condensdroger iets minder en de warmtepompdroger is het meest energiezuinig. Energiezuinige warmtepompdrogers zijn in aanschaf duur, maar omdat ze zo zuinig drogen, bespaar je er flink mee op je energiekosten. Daarom is een warmtepompdroger met energieklasse A+++ daar vaak toch de meest energiezuinige optie. Met een warmtepompdroger met energieklasse A+++ kan je namelijk tot wel 888 euro besparen aan energiekosten ten opzichte van een condensdroger met energieklasse B.
Een moderne wasdroger biedt, net als een nieuwe wasmachine, allerlei technologie om het wassen en drogen voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Hierbij kun je denken aan opties zoals een zelfreinigende condensor, pluizenfilter, bediening via een app, startuitstel en een verlichtte trommel. Denk je dat jij en je huishouden baat hebben bij zulke functies? Kies dan voor een wasdroger die over deze technologie beschikt.
Het geluidsniveau van een wasdroger geeft in decibel (dB) aan hoeveel geluid het apparaat produceert tijdens het drogen. Het geluidsniveau van de meeste wasdroger komt niet in de buurt van het geluidsniveau van de gemiddelde wasmachine. Maar als je bijvoorbeeld van plan bent ‘s nachts de droger aan te zetten, kan het toch fijn zijn om een stille wasdroger in huis te halen. Wasdrogers worden onderverdeeld in 3 categorieën als het gaat om geluidsniveau: luid, normaal en stil. Een wasdroger krijgt geluidsniveau ‘stil’ als hij minder dan 65 dB produceert. De meeste wasdrogers produceren tussen de 64 dB en 66 dB, maar er zijn ook meerderen modellen die 63 dB of minder produceren.
Drogers hebben verschillende programma’s voor verschillende soorten wasgoed. Zo zijn er speciale programma’s voor wol, overhemden, zijde, beddengoed en handdoeken. Deze programma’s zorgen ervoor dat jouw wasgoed perfect gedroogd wordt en je kleding langer mooi blijft. Vrijwel alle moderne wasdrogers hebben ook een eco-programma, om de energiekosten nog verder terug te dringen. Ook zijn er meerdere drogers met een ‘extra droog’ programma.
De bouwkwaliteit van een droger zegt iets over de stevigheid en de verwachte levensduur. Kijkend naar de bouwkwaliteit, worden alle drogers onderverdeelt in basisklasse, middenklasse en topklasse. Indien de bouwkwaliteit niet vermeld staat bij een wasdroger, kunnen het merk en de prijs ook een indicatie zijn voor de bouwkwaliteit. Volgens de Consumentenbond zijn dit de beste merken voor wasdrogers: Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung. Deze merken zijn over het algemeen wat duurder, en scoren daarom volgens onderzoek van de Consumentenbond minder goed in de categorie ‘prijs-kwaliteitverhouding’. Merken die beter scoren in deze categorie zijn Beko, Indesit en Zanussi.
August 23, 2024
Je wasgoed drogen op een hoge temperatuur kan tevens schadelijk zijn voor je kleding. Je verkleint de kans op slijtage als je het op een lagere temperatuur droogt.
Hoe hoog de kosten exact zijn, is uiteraard afhankelijk van je energieklasse van je droger en de actuele hoogte van de stroomprijs.