Ben jij op zoek naar de beste wasdroger waarmee je al het wasgoed van je middelgrote huishouden (3 tot 4 personen) kunt drogen? Dan is een wasdroger met een vulgewicht van 8 kg de juiste keuze voor je! In de volgende lijst vind je onze top 5 met de beste 8 kg wasdrogers van dit moment. Bij het maken van deze selectie hebben we uiteraard allereerst gekeken naar de capaciteit (grootte van de trommel). Daarna vergeleken we ze met elkaar op basis van zaken zoals de energieklasse, de verschillende programma’s, de bouwkwaliteit, de verwachte levensduur en de beoordeling door klanten. Kortom, dit zijn de beste aanbiedingen voor wasdrogers met een vulgewicht van 8 kg.
Een middelgroot huishouden heeft een middelgrote wasdroger nodig. Het vulgewicht van een wasdroger is erg belangrijk, omdat zowel een te grote als een te kleine wasdroger erg vervelend kan zijn. Het vulgewicht van een wasdroger geeft aan hoeveel kilo wasgoed er per droogcyclus in de trommel past. Dit wordt ook wel de ‘capaciteit’ van de droger genoemd.
Als je een wasdroger hebt die te groot is, dan zul je er regelmatig mee te maken krijgen dat het lang duurt voordat de trommel echt vol is. En dat is zonde, want door telkens de droger met een niet volledig gevulde trommel in te schakelen verbruik je per droogcyclus meer energie dan nodig is. Een te kleine wasdroger is ook erg vervelend. Dan past al het wasgoed van je huishouden namelijk juist niet in de trommel en zul je je het apparaat vaker aan moeten zetten om al het natte wasgoed te kunnen drogen. En ook in dat geval verbruik je dus onnodig meer energie.
Maar hoeveel vulgewicht heb je dan precies nodig? Dat is een goede vraag. Ons advies is om een wasdroger te kiezen met minimaal evenveel vulgewicht als je wasmachine. Zo kun je in ieder geval altijd al je natte wasgoed in de droger kwijt. Koop je tegelijkertijd een nieuwe droger én een nieuwe wasmachine? Dan raden we je de volgende hoeveelheden vulgewicht aan per huishouden:
Het is essentieel om de juiste vulgewicht te kiezen voor een wasdroger. Vooral als je een klein gezin hebt. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt, die regelmatig sporten en daardoor meer wasgoed produceren, dan kan het verstandig zijn om een wasdroger te kiezen met een groter vulgewicht. Een wasdroger met een te kleine capaciteit kan namelijk leiden tot extra tijd en energieverbruik en kan de droger uiteindelijk ook overbelasten.
Aan de andere kant kan een wasdroger met een te grote capaciteit onnodig energie verspillen. Om een wasdroger te kiezen die perfect bij de grootte van je gezin past, hebben we een handige tabel samengesteld waarmee je het optimale vulgewicht kunt afstemmen op de omvang van je huishouden.
Huishouden | Vulgewicht |
---|---|
1 persoon | 6 of 7 kg |
2 personen | 7 kg |
3-4 personen | 8 á 9 kg |
5+ personen | 9 kg of meer |
Zoals we eerder al zeiden is het vulgewicht een van de belangrijkste aspecten van een wasdroger. Maar uiteraard zijn er nog veel meer dingen waarop je moet letten bij de aanschaf van een nieuwe wasdroger. We noemen ze in de onderstaande tips.
Er zijn 3 verschillende soorten drogers; de luchtafvoerdroger, de condensdroger en de warmtepompdroger. Van deze 3 verbruikt de luchtafvoerdroger de meeste energie, terwijl de warmtepompdroger het meest energiezuinig is. Warmtepompdrogers zijn vaak wat duurder in de aanschaf, maar omdat ze zo energiezuinig zijn ben je hiermee op termijn vaak toch nog goedkoper uit.
Het vocht dat een wasdroger uit je wasgoed onttrekt moet natuurlijk ook ergens naartoe. Het verschilt per soort droger wat het apparaat met dit water doet. De luchtafvoerdroger leidt het water via een slang door een raam of een gat in de muur naar buiten. Voor zowel condensdrogers als warmtepompdrogers geldt dat je de keuze hebt tussen een reservoir, waarin het water opgevangen wordt (een condensbak die je na praktisch elke droogcyclus moet legen) of een slang die op de waterafvoer wordt aangesloten.
Het energielabel van een wasdroger geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. Warmtepompdrogers verbruiken minder energie dan afvoerdrogers en condensdrogers, maar niet alle warmtepompdrogers zijn even energiezuinig. Drogers vallen sowieso altijd in de energieklasse A+++ tot en met B. Voor een zo energiezuinig mogelijke wasdroger kies je bij voorkeur voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++, ook al wordt ook energieklasse A++ al als energiezuinig beschouwd.
Net zoals bij wasmachines, bieden ook wasdrogers je allerlei verschillende programma’s voor uiteenlopende soorten wasgoed, zoals wol, overhemden, zijde, babykleding en handdoeken. Deze programma’s zorgen ervoor dat je wasgoed perfect droogt en langer meegaat. Vrijwel iedere nieuwe wasdroger beschikt over een eco-programma waarmee je wasgoed energiezuinig wordt gedroogd. Daarnaast hebben veel wasdrogers tegenwoordig ook speciale anti-allergie programma’s.
De bouwkwaliteit van een wasdroger zegt iets over de stevigheid en de te verwachten levensduur van het apparaat. Wasdrogers worden wat dat betreft onderverdeelt in 3 categorieën: basisklasse, middenklasse en topklasse. Als de klasse niet vermeld wordt bij de wasdroger die je op het oog hebt, dan kun je ook kijken naar de prijsklasse en het merk. Volgens de Consumentenbond Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung de beste wasdrogers erken. Over het algemeen betaal je voor deze merken iets meer. Daarom scoren ze volgens de Consumentenbond minder goed op het punt van de prijs-kwaliteitverhouding. Merken die wel goed scoren in deze laatstgenoemde categorie zijn Beko, Indesit en Zanussi.
August 15, 2024