Een droger is huishoudelijk apparaat gemaakt om jouw natte wasgoed droog te maken nadat het uit de wasmachine komt. De meeste drogers doen door je kleding te verwarmen en tegelijkertijd te centrifugeren.
Een gewone wasdroger, oftewel een gewone condensdroger of afvoerdroger, gebruikt hiervoor een elektrische verwarmingselement waarmee hij een hoge temperatuur bereikt. Moderne warmtepompdrogers gebruiken daarentegen een warmtepomp in combinatie met een koelmiddel. Hierdoor kan de warmtepompdroger op een lagere temperatuur drogen, waardoor je energie bespaart en je wasgoed langer mee gaat. Later leggen we je meer uit over de verschillende soorten drogers!
Niet alle Nederlandse huishoudens beschikken over een wasdroger. Velen kiezen ervoor om hun wasgoed te drogen door het op te hangen aan een droogrek of waslijn. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Wil je een wasdroger kopen, maar weet je nog niet zeker of het de juiste keuze is? Hieronder lees je alle redenen om wel of geen wasdroger aan te schaffen.
Bij het kopen van een nieuwe wasdroger, komt een hoop kijken. Wasdrogers hebben een heleboel verschillende kenmerken en specificaties die uitmaken of een bepaalde droger wel of niet past bij jouw huishouden. De gemiddelde wasdroger heeft een levensduur van 12 jaar. Daarom wil je geen miskoop is huis halen! Lees daarom de onderstaande informatie goed door, dan weet je precies waar je allemaal rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe droger.
Er zijn verschillende soorten wasdrogers; de warmtepompdroger, de condensdroger en de luchtafvoerdroger. Warmtepompdrogers zijn tegenwoordig het meest populair omdat ze erg energiezuinig drogen. Het nadeel van warmtepompdrogers is echter wel dat ze duurder in aanschaf zijn, daarom is het goed om te onthouden dat ze – omdat ze zo zuinig wassen – in gebruik juist een stuk goedkoper zijn. De condensdroger heeft een hoger energieverbruik en de afvoerdroger is het minst zuinig.
Als je graag zuinig droogt, kies je voor een warmtepompdroger met energieklasse A++ of A+++. Hiermee verbruik je minder stroom, wat goed is voor het milieu en je portemonnee. Een wasdroger die energiezuinig droogt houdt je energierekening laag. Ook voor energiezuinige wasdrogers geldt dat ze duurder in aanschaf zijn, maar dat ze je in gebruik juist geld kunnen besparen.
Er zijn verschillende manieren waarop wasdrogers condenswater afvoeren. Bij condensdrogers en warmtepompdrogers heb je vaak de keuze of je het vocht af wilt voeren via een flexibele slang naar de waterafvoer, of de condens opgevangen wordt in het ingebouwde reservoir. In dat geval moet je wel na iedere droogbeurt het reservoir legen. Bij luchtafvoerdrogers wordt de vochtige lucht middels een afvoerslang afgevoerd naar buiten door een raam of een gat in de muur.
Het vulgewicht van een wasdroger geeft aan hoeveel kilo wasgoed er in een volle trommel past. Het is belangrijk om voor een droogtrommel te kiezen van een grootte die aansluit bij jouw huishouden. Je kunt het beste kiezen voor een droger met hetzelfde vulgewicht als je wasmachine of meer. Zo past altijd al je natte wasgoed in je droger. Koop je een nieuwe wasmachine én droger? Kijk dan naar de volgende aanbevelingen: 1 of 2 personen hebben 6 kg of 7 kg vulgewicht nodig, 3 of 4 personen 8 kg, en 5 personen of meer 9 kg of meer.
August 15, 2024