Het aanschaffen van een was-droogcombinatie is een grote stap, maar het installeren hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Hier zijn de stappen om je was-droogcombinatie up and running te krijgen, inclusief enkele extra stappen die je niet wilt missen.
Het is belangrijk om van tevoren na te gaan welke onderdelen nodig zijn voor de aansluiting en deze aan te schaffen. Vaak staat dat al aangegeven bij de wasmachine en kan het zelfs zijn dat deze in een standaard pakket (accessoire kit) bij het apparaat worden meegeleverd. Mocht dit onduidelijk zijn, neem dan contact op met de verkoper. Online shops geven je vaak de mogelijkheid om vragen over producten te stellen. Bij Wehkamp en Coolblue zijn er altijd mensen bereid om je van dit soort informatie te voorzien. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een optionele kraanadapter om de waterslangen op een keukenkraan met standaarddiameter aan te sluiten. Het is belangrijk om de waterafvoerslang van het apparaat voor een goede afvoer in de gootsteen te leggen om te voorkomen dat er overal water ligt.
Dit is een belangrijke stap, die vaak over het hoofd wordt gezien. De transportbouten beschermen de machine tijdens het vervoer, maar moeten verwijderd worden voordat je de machine gaat gebruiken.
Een was-droogcombinatie vereist een plek waar aanvoer en afvoer van water mogelijk is en waar een elektriciteitsaansluiting is. Een was-droogcombinatie gebruikt dezelfde slangen voor aan- en afvoer als een wasmachine. Vrijwel elke was-droogcombinatie voert altijd zijn water af via een afvoerslang, en heeft geen los reservoir. Dit maakt het mogelijk om het apparaat in een afgesloten kleine ruimte te plaatsen of zelfs in een kast in te bouwen.
Plaatsing in keuken
Het kan zijn dat je de was-droogcombinatie in je keuken wilt plaatsen en dat daar geen aanvoer meer over is om nog een apparaat op aan te sluiten, in dat geval kun je de aanvoer voor de kraan of de vaatwasmachine gebruiken, door deze met een T-fitting te splitsen naar 2 aan- en afvoermogelijkheden.
Nu pak je de watertoevoerslang en draai je deze aan de kraan vast. De andere kant sluit je op de wasmachine aan. Draai de kraan vervolgens open om te kijken of er ergens water lekt.
Vervolgens sluit je de afvoerslang aan. Zorg er hierbij voor dat de afvoerslang via een steunbeugel aan de muur bevestigd is. Dit is niet noodzakelijk, maar wel handig om ervoor te zorgen dat de slang niet in de knoop draait. Bij het gebruik van een steunbeugel moet deze boven de afvoerbuis uitkomen, waarna de afvoerslang recht de afvoerbuis in kan lopen. Er wordt waarschijnlijk een dop met het apparaat meegeleverd. Zorg dat deze dop om de afvoerslang zit (goede kant naar boven), zodat je deze vervolgens op de afvoerbuis kunt plaatsen.
Nu kun je de stekker in het stopcontact steken of de was-droogcombinatie aansluiten op een trekschakelaar, afhankelijk van wat er in jouw ruimte beschikbaar is. Zorg ervoor dat het stopcontact geaard is en kies bij aansluiten op een trekschakelaar voor een erkende elektricien, die die klus voor je klaart. Regel je de aansluiting op een trekschakelaar zelf en ontstaat hierdoor schade, dan kun je geen aanspraak maken op de garantie en/of je verzekering.
Tenslotte is het belangrijk, voor zowel de duurzaamheid van de was droogcombinatie als voor de geluidsproductie is het belangrijk om de wasmachine waterpas te zetten. Daarnaast is het verstandig om de was droogcombinatie met dempers te plaatsen op een harde vloer, in dat geval staat de was droogcombinatie stevig maar maakt hij minder geluid, ook wel zo fijn als er nog een verdieping onder zit.
Na de eerste was- en droogbeurt, check even of er ergens water lekt.
Door deze stappen te volgen, ben je ervan verzekerd dat je was-droogcombinatie klaar is voor gebruik. Heel veel succes en vooral gemak met je nieuwe aankoop!
Wanneer je een nieuwe was-droogcombinatie hebt gekocht, is het belangrijk om deze op de juiste manier te laten aansluiten. Dit kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit door een derde partij te laten doen.
October 1, 2024