Een was-droogcombinatie combineert wassen en drogen in één apparaat. Hierdoor kun je met één apparaat wassen én drogen, wat een uitkomst biedt wanneer je te weinig ruimte hebt om een losse wasmachine en droger te plaatsen. De ideale oplossing voor kleinere woningen, zoals appartementen of studio’s. De technologie achter wasdroogcombinaties heeft de laatste jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt, waardoor ze nu efficiënter en gebruiksvriendelijker zijn dan ooit.
Over het algemeen zijn gebruikers van een wasdroogcombinatie namelijk erg tevreden over hun machine, sommige zijn wat minder enthousiast. We hebben alle ervaringen van gebruikers gebundeld en gecombineerd in een overzicht met positieve en negatieve ervaringen.
Zoals uitgelegd is voor sommige situaties een was-droogcombinatie ideaal. Zie hieronder de meest positieve ervaringen van consumenten.
Voor veel consumenten is het een groot voordeel dat je met de non-stop functie al je wasgoed in één keer kunt wassen en drogen. Dat scheelt niet alleen een heleboel handelingen, maar ook veel tijd. In de ochtend stop je al je wasgoed in de machine en wanneer je ‘s avonds thuiskomt is alles gewassen en gedroogd. Je hoeft het alleen nog op te bergen.
Een andere positieve ervaring die veel mensen noemen is dat je met een was- droogcombinatie veel ruimte kan besparen. Twee losse apparaten nemen uiteraard veel meer ruimte in dan een enkel apparaat, waardoor je ruimte overhoudt.
Dit is vooral erg handig als je niet veel ruimte hebt en toch graag wil kunnen wassen en drogen.
Wanneer je twee losse apparaten hebt, heb je ook twee keer zo veel aansluitingen nodig. Zowel de wasmachine als de droger moet worden aangesloten op een stroomtoevoer en daarbij heb je voor een droger ook vaak een afvoerslang naar buiten nodig om het water af te voeren.
Bij een was- droogcombinatie heb je slechts één stroomtoevoer nodig en het water wordt afgevoerd in de waterafvoer.
Deze apparaten zijn vaak uitgerust met de nieuwste technologieën, zoals automatische dosering van wasmiddel, stoomfuncties en zelfs wifi-connectiviteit voor bediening via smartphones. Uiteraard beschikt niet iedere was-droogcombinatie over dit soort functies – dit is veelal afhankelijk van het merk en de prijs – maar was droogcombinaties worden wel steeds innovatiever.
Natuurlijk zijn er ook consumenten die een was- droogcombinatie hebben aangeschaft en achteraf negatieve ervaringen hebben. Hieronder vind je een samenvatting van de negatieve eigenschappen die het vaakst worden genoemd:
Bij een was- droogcombinatie moet je er altijd rekening mee houden dat je meer wasgoed kan wassen dan drogen. Het maximale vulgewicht voor wassen kan bijvoorbeeld 8 kg zijn en voor drogen maar 5 kg. Dat betekent dat je altijd een gedeelte van je wasgoed op een andere manier moet drogen.
Je kan ervoor kiezen om een gedeelte op een rek te drogen, maar je kan de was- droogcombinatie ook een extra droogprogramma laten draaien. Het is ook mogelijk om maar 5 kg wasgoed te wassen, zodat alles ook meteen gedroogd kan worden, maar dan gebruik je niet de volle capaciteit, waardoor je veel water en elektriciteit verspilt.
Was- droogcombinaties staan er niet om bekend dat ze erg energiezuinig zijn. De meeste modellen hebben een energielabel C of D, omdat het proces om te drogen veel energie verbruikt.
In sommige gevallen kan het daardoor goedkoper zijn om een losse wasmachine en droger aan te schaffen. Een losse wasmachine met energielabel A en een wasdroger met een warmtepomp kunnen jaarlijks honderden euro’s goedkoper zijn dan een was- droogcombinatie.
Ga voor de aanschaf dus altijd goed na hoe vaak je de was- droogcombinatie zal gebruiken en welke energiekosten daaraan verbonden zullen zijn. Wanneer je de functie om te drogen niet zo vaak gebruikt, bijvoorbeeld alleen voor beddengoed en handdoeken, kan een was- droogcombinatie namelijk wel voordeliger zijn.
Sommige consumenten noemen in hun ervaringen dat de kwaliteit van het wassen en drogen niet hetzelfde is als bij een losse wasmachine en droger. Het wassen wordt over het algemeen als prima ervaren, maar het drogen laat soms nog te wensen over.
Volgens deze ervaringen moet een was- droogcombinatie worden gezien als een compromis. Je kan genieten van de voordelen, maar je moet wel voor lief nemen dat bepaalde functies minder goed werken.
Houd er hierbij rekening mee dat sommige van deze consumenten misschien meer wasgoed in de trommel doen dan het maximale vulgewicht aankan. Er is dan niet genoeg ruimte om de hete lucht door de trommel te blazen, waardoor het wasgoed niet volledig droog wordt.
Een normale droger is uitgerust met een pluizenfilter die tijdens het drogen al het stof uit je wasgoed opvangt. Aan het einde van een cyclus haal je de filter uit het apparaat en verwijder je gemakkelijk alle pluizen.
Een was-droogcombinatie heeft geen filter, waardoor alle pluizen in het rubber tussen het deurtje en de trommel blijven hangen. Deze moet je met de hand verwijderen, anders loop je het risico dat het wordt meegewassen tijdens je volgende wasbeurt. Dat is een kleine moeite, maar als je het vergeet kan het vervelende gevolgen hebben.
Zeker als je een groot huishouden hebt, is het fijn als je tegelijkertijd kan wassen en drogen. Zodra je eerste lading gewassen is, stop je deze in de droger en vervolgens stop je een nieuwe lading in je wasmachine. Bij een was- droogcombinatie moet je altijd wachten tot de cyclus is afgelopen.
Wanneer je een losse wasmachine en droger hebt, kost het je ongeveer 1,5 uur om te wassen en hooguit nog 2 uur om je wasgoed te drogen. Een was- droogcombinatie doet daar veel langer over. Gemiddeld duurt een programma ongeveer 2 uur, maar als je non stop wil wassen en drogen kan het tot wel 5 uur duren.
Of je een wasmachine, droger of een was-droogcombinatie aanschaffen hangt af van jouw behoeftes op het gebied van wassen en drogen. Twee losse apparaten zijn een betere keuze als je veel wasgoed hebt en meer dan 5 kg wil kunnen drogen.
October 2, 2024