Een aantal van de voordelen van een was-droogcombinatie liggen voor de hand, maar er zijn er ook een aantal waar je misschien nog niet over hebt nagedacht. In dit gedeelte hebben we de meest genoemde voordelen voor je op een rijtje gezet.
Met een was-droogcombinatie hoef je niet langer twee losse apparaten aan te schaffen, waardoor je erg veel ruimte kunt besparen. Je hoeft namelijk niet langer een wasmachine en wasdroger naast of op elkaar te zetten, omdat het de functies van wassen en drogen in slechts één apparaat zijn samengevoegd.
Sommige was-droogcombinaties hebben een non-stop-functie, waarmee je wasgoed in één sessie gewassen en gedroogd wordt. Je hoeft het apparaat in de ochtend alleen in te laden en aan te zetten en wanneer je ‘s avonds thuis komt is alles klaar. Dat zijn aanzienlijk minder handelingen, dan wanneer je je wasgoed eerst uit de wasmachine moet halen, om het vervolgens weer in de droger te stoppen.
Houd er wel rekening mee dat de non-stop-functie niet voor ieder wasprogramma geldt. Bij sommige programma’s moet je namelijk eerst een gedeelte van je wasgoed uit de trommel halen, voordat het droogprogramma gestart kan worden.
Je kan al een was-droogcombinatie voor €500 kopen, wat goedkoper is dan twee losse apparaten aanschaffen. Een losse wasmachine kost al snel €400. En dan heb je nog niet eens een droger.
Het aankoopbedrag is dus aanzienlijk lager, zonder dat je in hoeft te leveren op functionaliteit. Je kunt wassen en drogen voor de prijs van één.
Veel mensen denken dat een was-droogcombinatie minder mogelijkheden heeft dan een losse wasmachine en droger, maar niets is minder waar. Ook een was-droogcombinatie kan bijvoorbeeld uitgerust zijn met een beladingssensor, die het waterverbruik en de duur van het programma afstelt op het gewicht van je wasgoed.
Er zijn ook was-droogcombinaties verkrijgbaar die een kledingbeschermende trommel hebben of waarbij je tijdens het wassen nog extra was toe kunt voegen. Wees dus niet bang dat een was-droogcombinatie minder functies zal hebben dan een losse wasmachine en wasdroger.
Het nadeel van een losse wasmachine en droger is dat je veel verschillende soorten aansluitingen nodig hebt. Allebei de apparaten moeten worden aangesloten op een stroomtoevoer en daarbij moeten ze ook allebei hun water ergens af kunnen voeren.
Het grote voordeel van een was-droogcombinatie is dat het maar één apparaat is en dat je daardoor de helft minder aansluitingen nodig hebt. Het water van het wassen wordt via dezelfde slang afgevoerd als tijdens het drogen. En je hebt ook maar één aansluiting voor de stroomtoevoer nodig.
Voor de nadelen van een was-droogcombinatie geldt hetzelfde als voor de voordelen. Een aantal zul je zelf al bedacht hebben, maar er zijn er ook een paar die je gemakkelijk over het hoofd ziet. Daarom hebben we hier de meest genoemde nadelen voor je opgesomd.
Wanneer je niet altijd al je was ook in de droger doet, dan kan het verstandiger zijn om een losse wasmachine en wasdroger aan te schaffen. Het energieverbruik van een was-droogcombinatie is namelijk relatief hoog, omdat het één apparaat is dat twee taken vervult.
In sommige gevallen kan het dan ook goedkoper zijn om een wasmachine met energielabel A en een warmtepompdroger aan te schaffen, omdat deze apparaten jaarlijks lagere energiekosten hebben. Vergelijk de energielabels van losse apparaten ook met dat van een was-droogcombi. Op dit laatstgenoemde label worden twee klassen vermeld: één voor wassen en één voor drogen.
Wat de beste keuze voor je is, hangt altijd af van je behoeftes op het gebied van wassen en drogen. Reken je jaarlijkse energiekosten zelf uit door per apparaat in te schatten hoe vaak je het zal gebruiken en vermenigvuldig dat dan met het aantal kilowattuur dat het apparaat per was- of droogbeurt verbruikt.
Houd er tenslotte ook rekening mee dat de ontwikkelingen bij wasmachine- en droger fabrikanten niet still staan. Milieubewustheid en energie besparen zijn voor een groot aantal van hen belangrijke speerpunten met het oog op innovaties. In veel gevallen zullen nieuwere modellen – zeker bij toonaangevende kwaliteitsmerken – energiezuiniger zijn dan de oudere modellen, die mogelijk in de uitverkoop worden aangeboden.
Net als bij een losse droger wordt er tijdens het drogen in een was-droogcombinatie stof opgevangen. Bij losse drogers komt dat stof normaal gesproken in een filter terecht. Maar een was-droogcombinatie heeft geen filter, waardoor het achterblijft in het rubberen gedeelte tussen het deurtje en de trommel.
Na iedere droogbeurt moet je dus handmatig het stof verwijderen, anders komt het in je volgende lading was terecht. Het is een kleine moeite, maar als je het vergeet, dan kun je hierdoor een hele lading wasgoed verpesten.
Een was-droogcombinatie is iets sneller aan vervanging toe dan twee losse apparaten. Dat hij iets sneller slijt is niet zo gek, want een was-droogcombinatie doet het werk van een wasmachine en wasdroger, waardoor hij veel vaker gebruikt wordt.
Wanneer je al je wasgoed in een wasmachine en wasdroger stopt, dan ben je sneller klaar dan wanneer je alles in de was-droogcombinatie laat wassen en drogen. Een volledige cyclus kan bij een was-droogcombinatie tot wel 4 á 5 uur in beslag nemen, terwijl je met twee losse apparaten binnen 3 uur klaar kunt zijn.
De keuze tussen een was-droogcombinatie en een losse wasmachine en droger hangt af van verschillende factoren, zoals budget, ruimte en behoeften. Hieronder zie je een vergelijking op basis van kosten, energieverbruik en ruimtebesparing
November 12, 2024