Als je een nieuwe wasmachine en wasdroger thuisbezorgd krijgt, dan sluiten de bezorgers de apparaten vaak ook meteen voor je aan. Dit kan onderdeel van hun bezorgservice zijn, maar het is ook mogelijk dat je hier extra voor moet betalen. Hoort het aansluiten niet tot de taken van je bezorgers? Dan is het ook vrij eenvoudig om dit zelf te doen. Hieronder leggen we het stap voor stap aan je uit.
Er zijn verschillende soorten wasdrogers; afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. Hoe je deze aansluit leggen we hieronder aan je uit.
Je kunt wasmachines en drogers niet op één groep aansluiten omdat apparaten met een aansluitwaarde hoger dan 2000 Watt altijd een eigen groep nodig hebben en wasmachines gemiddeld 2500 tot 3000 Watt verbruiken. Wanneer je een wasmachine en droger wel op één stopcontact aansluit dan zijn de aansluitwaarden van deze apparaten zo hoog, dat de stoppen zullen doorslaan als beide apparaten tegelijkertijd aan staan en op dezelfde groep zijn aangesloten.
Veel mensen kiezen er echter wel voor om hun wasmachine en droger op één stopcontact aan te sluiten, met het argument dat ze deze apparaten toch nooit tegelijkertijd gebruiken. Vaak hebben ze de droger tijdelijk uitgeschakeld wanneer de wasmachine aan staat en vice versa.
Maar ook dit raden wij niet aan! Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan kan de verzekeraar weigeren de eventuele schade te vergoeden vanwege een onjuiste installatie. Voor de verzekering moet de installatie van wasmachines en wasdrogers voldoen aan de NEN1010 standaard.
Als je twee grote apparaten met een hoog energieverbruik wilt aansluiten op één stekkerdoos, dan heb je daarvoor een combiregelaar nodig, ook bekend als keuzeschakelaar of wisselschakelaar. Zo’n regelaar ziet eruit als een stekkerdoos met twee stopcontacten en het herkent welk apparaat de meeste stroom nodig heeft. Het apparaat met de verminderde stroombehoefte wordt in zo’n geval dan automatisch uitgeschakeld. Hiermee voorkom je overbelasting en blijft de zekering in je stoppenkast intact.
Het is in principe niet verstandig om een wasmachine en wasdroger op dezelfde trekschakelaar aan te sluiten. Zowel wasmachines als wasdrogers verbruiken veel stroom. Door ze op dezelfde trekschakelaar aan te sluiten, is er een risico op overbelasting van de stroomkabel en de trekschakelaar. Dit kan leiden tot brandgevaar. Daarnaast is het in vochtige ruimtes, zoals badkamers, waar wasmachines en -drogers vaak geplaatst worden, extra belangrijk om elektrische apparaten te scheiden.
Wil je toch graag gebruikmaken van een trekschakelaar om de stroomtoevoer naar de wasmachine en/of wasdroger in en uit te schakelen. dan kun je een dubbele trekschakelaar laten installeren. Op die manier kun je de wasmachine en wasdroger afzonderlijk bedienen en het risico op overbelasting verkleinen.
Wasmachines verbruiken gemiddeld 2500 tot 3000 Watt. Per droger kan dat flink verschillen. Een zuinige warmtepompdroger kan een aansluitwaarde van 900 Watt hebben, maar een veel hogere aansluitwaarde is ook niet ongebruikelijk bij wasdrogers.
Alle apparaten met een aansluitwaarde van 2000 Watt of meer moeten op aparte groepen worden aangesloten. Hierdoor kun je een wasmachine en een droger dus eigenlijk nooit op één groep aansluiten, tenzij je gebruikmaakt van bijvoorbeeld een keuzeschakelaar die de droger automatisch uitschakelt wanneer de wasmachine stroom vraagt.
Om de afvoer van een wasmachine en wasdroger op één en dezelfde afvoer aan te sluiten, heb je de volgende materialen nodig:
Gebruik een afvoerslang met een diameter van minimaal 32 mm. Zorg er ook voor dat de afvoerbuizen niet te lang zijn, want dit kan de waterafvoer belemmeren. Plaats daarnaast de afvoerbuizen op een zodanige manier dat er geen knikken in komen en maak gebruik van een sifon om nare geurtjes te voorkomen.
In plaats van een Y-stuk kun je ook een T-stuk gebruiken. Dit is echter minder gebruikelijk, omdat de afvoerslang van de wasdroger dan vaak te hoog komt te zitten.
August 27, 2024