Wasmachine en droger set aansluiten

Wasmachine en droger set aansluiten

Een wasmachine en droger set aansluiten doe je in 5 stappen: verwijder transportbouten, sluit watertoevoer aan, plaats afvoerslang in afvoer, steek stekker in geaard stopcontact en zet apparaat waterpas. Volg de handleiding voor specifieke instructies per model.

Zorg voor een stabiele ondergrond en controleer op lekkages. Voor de veiligheid is het belangrijk om beide apparaten apart aan te sluiten. Raadpleeg bij twijfel een professional voor de juiste installatie.

Hoe sluit je een wasmachine en droger set aan?

Als je een nieuwe wasmachine en wasdroger thuisbezorgd krijgt, dan sluiten de bezorgers de apparaten vaak ook meteen voor je aan. Dit kan onderdeel van hun bezorgservice zijn, maar het is ook mogelijk dat je hier extra voor moet betalen. Hoort het aansluiten niet tot de taken van je bezorgers? Dan is het ook vrij eenvoudig om dit zelf te doen. Hieronder leggen we het stap voor stap aan je uit.

Wasmachine aansluiten in 5 stappen

  1. Verwijder de transportbouten. Deze zitten aan de achterkant van de wasmachine en zorgen ervoor dat de trommel op zijn plek blijft tijdens het verplaatsen. Weet je niet zeker waar de transportbouten precies zitten? Dat kan. Dit verschilt namelijk per wasmachine merk en model. Waar de transportbouten precies zitten en hoe je ze loshaalt lees je terug in de handleiding.
  2. Sluit de watertoevoer aan. Deze zit meestal aan de achterkant van de wasmachine, rechts bovenin. Zorg ervoor dat je de slang stevig aandraait, zowel aan de kraan als aan de machine. Draai de kraan open om te controleren of er niks lekt. Houd voor de zekerheid een handdoek en/of emmer bij de hand.
  3. Afvoer aansluiten. De afvoerslang zit vaak al aan de wasmachine vast. Stop de slang ongeveer 15 cm diepin de afvoer. Zet de afvoerslang vervolgens vast met een steunbeugel.
  4. De stroomtoevoer. Hiervoor kun je het beste een geaard stopcontact gebruiken. Zo voorkom je kortsluiting. Je herkent een geaard stopcontact aan de twee metalen pinnen aan de boven- en onderkant van het stopcontact. Heeft je nieuwe wasruimte geen stopcontact maar een trekschakelaar? Neem dan contact op met een erkend elektricien voor de installatie.
  5. Zet de wasmachine waterpas. Het is belangrijk dat je wasmachine waterpas staat. Als dit niet het geval is, dan kan het apparaat namelijk heftig gaan schudden tijdens het centrifugeren. Dit maakt niet alleen onnodig veel herrie, maar kan ook tot gevolg hebben dat de wasmachine van zijn plek komt. Dit is extra gevaarlijk als je je wasdroger bovenop je wasmachine hebt staan. Om het apparaat waterpas te kunnen zetten, moet de wasmachine op een stabiele ondergrond staan. Je kunt aan de pootjes van de wasmachine draaien om ze langer of korter te maken om hem op die manier helemaal recht te zetten.

Wasdroger aansluiten

Er zijn verschillende soorten wasdrogers; afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. Hoe je deze aansluit leggen we hieronder aan je uit.

  • Afvoerdroger aansluiten. Afvoerdrogers voeren de vochtige lucht naar buiten af via een buis door een raam of een daarvoor bestemd gat in de muur. Je sluit de buis aan op de achterkant van de droger, stopt het andere uiteinde in het gat of klemt het tussen het raam. Je wilt natuurlijk dat de vochtige lucht een korte en makkelijke route aflegt, dus houd de buis zo kort mogelijk en probeer bochten zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Condensdroger of warmtepompdroger aansluiten. Condensdrogers en warmtepompdrogers beschikken over een condensbak, die het condens opvang. Maar ze kunnen ook rechtstreeks op de waterafvoer worden aangesloten. Je kunt de afvoerslang direct naar een wasbak of putje in de vloer leiden of deze met behulp van een Y-stuk op dezelfde waterafvoer aansluiten als die van je wasmachine.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine en droger set

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasmachine en droger set

Wasmachine en droger set keuzehulp

Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine en droger set zijn?

Wasmachine en droger set keuzehulp

Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine en droger set zijn?

Wasmachine en droger set keuzehulp

Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine en droger set zijn?

Wasmachine en droger set keuzehulp

Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je wassen en drogern?

Wasmachine en droger set keuzehulp

De 3 wasmachine en droger sets die het beste bij jou passen
Inhoudsopgave

Wasmachine en droger aansluiten op één stopcontact

Je kunt wasmachines en drogers niet op één groep aansluiten omdat apparaten met een aansluitwaarde hoger dan 2000 Watt altijd een eigen groep nodig hebben en wasmachines gemiddeld 2500 tot 3000 Watt verbruiken. Wanneer je een wasmachine en droger wel op één stopcontact aansluit dan zijn de aansluitwaarden van deze apparaten zo hoog, dat de stoppen zullen doorslaan als beide apparaten tegelijkertijd aan staan en op dezelfde groep zijn aangesloten.

Veel mensen kiezen er echter wel voor om hun wasmachine en droger op één stopcontact aan te sluiten, met het argument dat ze deze apparaten toch nooit tegelijkertijd gebruiken. Vaak hebben ze de droger tijdelijk uitgeschakeld wanneer de wasmachine aan staat en vice versa.

Maar ook dit raden wij niet aan! Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan kan de verzekeraar weigeren de eventuele schade te vergoeden vanwege een onjuiste installatie. Voor de verzekering moet de installatie van wasmachines en wasdrogers voldoen aan de NEN1010 standaard.

Wasmachine en droger aansluiten op een stekkerdoos

Als je twee grote apparaten met een hoog energieverbruik wilt aansluiten op één stekkerdoos, dan heb je daarvoor een combiregelaar nodig, ook bekend als keuzeschakelaar of wisselschakelaar. Zo’n regelaar ziet eruit als een stekkerdoos met twee stopcontacten en het herkent welk apparaat de meeste stroom nodig heeft. Het apparaat met de verminderde stroombehoefte wordt in zo’n geval dan automatisch uitgeschakeld. Hiermee voorkom je overbelasting en blijft de zekering in je stoppenkast intact.

Wasmachine en droger aansluiten op een trekschakelaar

Het is in principe niet verstandig om een wasmachine en wasdroger op dezelfde trekschakelaar aan te sluiten. Zowel wasmachines als wasdrogers verbruiken veel stroom. Door ze op dezelfde trekschakelaar aan te sluiten, is er een risico op overbelasting van de stroomkabel en de trekschakelaar. Dit kan leiden tot brandgevaar. Daarnaast is het in vochtige ruimtes, zoals badkamers, waar wasmachines en -drogers vaak geplaatst worden, extra belangrijk om elektrische apparaten te scheiden.

Wil je toch graag gebruikmaken van een trekschakelaar om de stroomtoevoer naar de wasmachine en/of wasdroger in en uit te schakelen. dan kun je een dubbele trekschakelaar laten installeren. Op die manier kun je de wasmachine en wasdroger afzonderlijk bedienen en het risico op overbelasting verkleinen.

Wist je dat?
Het aansluiten van een wasmachine en droger vereist zorgvuldigheid en kennis van elektriciteit voor een veilige en efficiënte installatie.

Wat is de aansluitwaarde van een wasmachine en droger

Wasmachines verbruiken gemiddeld 2500 tot 3000 Watt. Per droger kan dat flink verschillen. Een zuinige warmtepompdroger kan een aansluitwaarde van 900 Watt hebben, maar een veel hogere aansluitwaarde is ook niet ongebruikelijk bij wasdrogers.

Alle apparaten met een aansluitwaarde van 2000 Watt of meer moeten op aparte groepen worden aangesloten. Hierdoor kun je een wasmachine en een droger dus eigenlijk nooit op één groep aansluiten, tenzij je gebruikmaakt van bijvoorbeeld een keuzeschakelaar die de droger automatisch uitschakelt wanneer de wasmachine stroom vraagt.

Het aansluiten van een wasmachine en droger op één afvoer

Om de afvoer van een wasmachine en wasdroger op één en dezelfde afvoer aan te sluiten, heb je de volgende materialen nodig:

  • Y-stuk. Dit is een verbindingsstuk in de vorm van een Y. Hiermee kun je twee afvoerslangen op één afvoer aansluiten.
  • Afvoerslang. Controleer of je een extra afvoerslang nodig hebt of dat je de bestaande slang van de wasdroger kunt gebruiken.
  • Slangklemmen. Om de afvoerslangen te bevestigen aan het Y-stuk en de afvoer.
  • Waterpas. Om te controleren of de afvoerbuizen waterpas hangen.

Aansluiten

  1. Sluit de afvoerslang van de wasmachine aan op de brede opening van het Y-stuk.
  2. Sluit de afvoerslang van de wasdroger aan op de smalle opening van het Y-stuk.
  3. Bevestig de afvoerslangen aan het Y-stuk met slangklemmen.
  4. Sluit het Y-stuk aan op de afvoer. Zorg ervoor dat de verbinding waterpas is.
  5. Controleer of alle verbindingen goed vastzitten.

Aanvullende tips

Gebruik een afvoerslang met een diameter van minimaal 32 mm. Zorg er ook voor dat de afvoerbuizen niet te lang zijn, want dit kan de waterafvoer belemmeren. Plaats daarnaast de afvoerbuizen op een zodanige manier dat er geen knikken in komen en maak gebruik van een sifon om nare geurtjes te voorkomen.

In plaats van een Y-stuk kun je ook een T-stuk gebruiken. Dit is echter minder gebruikelijk, omdat de afvoerslang van de wasdroger dan vaak te hoog komt te zitten.

Picture of Jayden Wassink
Jayden Wassink

August 27, 2024

Veelgestelde vragen over het aansluiten van een wasmachine en droger

Kunnen een wasmachine en droger tegelijk aan?
Zolang je wasmachine en droger niet op dezelfde groep zijn aangesloten, kunnen ze tegelijkertijd aan. Als ze wel op één groep zijn aangesloten, riskeer je kortsluiting als je beide apparaten tegelijkertijd aanzet. Wasmachines en drogers vragen een hoop stroom, en samen overbelasten ze het netwerk.
Welke aansluiting is nodig voor een droger?
Je kunt wasdrogers gewoon aansluiten op een geaard stopcontact. Echter mag je hem niet op één groep aansluiten samen met een wasmachine. De aansluitwaarde van beide apparaten is te groot waardoor je kortsluiting riskeert. Kies daarnaast altijd voor een waterdichte trekschakelaar in een vochtige ruimte.
Welke aansluiting is nodig voor een wasmachine?
Je sluit je wasmachine het liefst aan op een geaard stopcontact, zo voorkom je kortsluiting. Als je wasmachine in een vochtige ruimte komt te staan, zoals een badkamer, heb je een trekschakelaar nodig. Deze is waterdicht, waardoor de schakelaar beschermt blijft tegen water.
Kan je een droger op een stekkerdoos aansluiten?
Omdat drogers erg veel energie verbruiken, kun je deze niet zomaar op een stekkerdoos of verlengsnoer aansluiten. Wat je wel kunt gebruiken, is een combiregelaar. Dit is een speciale stekkerdoos prioriteit geeft aan één apparaat wanneer meerdere apparaten met een groot energieverbruik aanstaan. Hierdoor blijft het risico op kortsluiting uit.
Kan een wasmachine in een stekkerdoos?
Wasmachines kunnen niet op een alledaagse stekkerdoos of verlengsnoer. Hiervoor heb je een combiregelaar nodig. Dit is een speciale stekkerdoos die overbelasting voorkomt.